foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
DOBRO DOŠLI NA RIBIČKI PORTAL !

topfishing
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 5531477

FCZ-plan 2019.

4. MJESEC - Klupsko natjecanje na Čabranci
5. MJESEC - izložba u GKKŠ Gjalski na temu ribolov
6. MJESEC - USF Krapina 2018
9. MJESEC - prijateljski susret sa RD MOZIRJE
9. MJESEC - Susret mušičara

VRIJEME DANAS

vrijeme1

BROJ POSJETA

Sveukupno384598

logo-web-b

mozirje
Prijateljska RD iz Slovenije

logo FishFun

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU
gorjan3

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA
MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
www.croatia-flyfishing.com
mob. +385(0) 99 741 4418

logocitypark

Sava Bohinjka je rijeka koja se nalazi na sjeverozapadu susjedne nam Slovenije. Njen izvor je praktično na Triglavu. Sa Triglavskih jezera voda se ulijeva preko vodopada Savica (60 m visok) u potok Savicu koji pak ulazi u Bohinjsko jezero. Iz Bohinjskog jezera istječe rječica Jezernica koja se samo nakon sto metara spaja sa rječicom Mostnicom  i tek nakon toga se stvara Sava Bohinjka. Protječe kroz Bohinjsku Bistricu, južnim rubnim dijelovima općine Bled, pa se na sjevernom dijelu grada Radovljice spaja sa Savom Dolinkom i tako zajedno formiraju rijeku Savu. Sava Bohinjka dugačka je 32 km. Cijelim svojim tokom obala je obraštena i rijeka praktično prolazi kroz klanac. Tipična je alpska rijeka, što znači čista, bistra, brza sa puno prirodnih prepreka, na pojedinim šljunčanim dijelovima boja rijeke je tirkizno-zelena. Za vrijeme niskog vodostaja pojavljuju se i sprudovi (otoci), koji nama ribičima olakšavaju ribolov. Jedini mogući prelazi su mostovi koji osim što služe za prijelaz pješaka i automobila su i orijentiri za revire. Na putu prema Savi se još ulijevaju brojni potoci koji pak unose dovoljne količine hrane za salmonide. Zanimljivo je da od izvora pa sve do ušće Sava Bohinjka ima prirodni pad od 120 metra i samim time stvaraju se velike količine kisika koje naravno pogoduju ogromnim količinama ribe koje se nalaze u njoj. Djeluje baš očaravajuće.

Nikad nisam lovio na Savi Bohinjki, pa mi se poziv od mojeg dragog kolege iz Celja Andreja činio zanimljivim. Tko to nebi prihvatio!? Andrej je dogovorio sa RD BLED jedan ribolovni izlet na revirima Save Bohinjke kojim gospodari dotično ribičko društvo, a proseže se na 17 km toka.
Ustajanje mi je bilo u 4 i 30 i pravac Celje. Kod Andreja smo prebacili stvari u njegov auto i autoputom krenuli prema Ljubljani. Kod Ljubljane se držite smjera prema Kranju, te za nekoliko minuta pratite izlaz za Bled. Bled je jedno od važnijih turističkih središta u Sloveniji. Na ulicama možete vidjeti zaista različite nacije. Bled posjećuju turisti iz cijeloga svijeta. Na kavi smo se sastali sa gospodarom voda RD BLED gospodinom Tadejom Ambrožičem  koji nam je ukratko ispričao kako i sa čime na Savi Bohinjki. Bilo je još tu razgovora oko Bledskog jezera i kapitalnih primjera riba, no otom potom. Najprije smo krenuli u ribogojnicu RD BLED gdje se uzgajaju ribe sa kojima se poribljavaju sve vode kojima gospodari RD BLED. Tamo nas je dočekao Toni Strgar koji je profesionalno zaposlen u ribogojilištu. Djeluje onako pravo europski, sve uredno i dezinficirano. Koliko sam uspio zaključiti u pripremi je i proširenje bazena. Ispijali smo kavu i primjetili prekrasne preparate riba koji krase zidove ribogojnice. Na kraju obilazak cijele parcele na kojoj se protežu bazeni sa uzgojenom ribom. Tu se moglo vidjeti svašta. Od kalifornijske pastrve, potočne pastrve, jezerske pastrve, lipljana…………u svakom slučaju bila mi je čast proštetati se takvom ribogojnicom, a i preporučiti neke stvari u našem ribičkom društvu kako to rade susjedi nam Slovenci. Tada smo se rastali sa Tadejom i krenuli prema Savi Bohinjki.
Prvi naš ulaz je bio u revir 3 kod mosta u Strelišću. Negdje sam pročitao da Sava Bohinjka predstavlja izazov za ribiče početnike, ali i izazov za starije iskusne ribiče. Ta rečenica stoji jer nije baš tako lako prevariti ribe u Savi Bohinjki ni iskusnim ribičima. Lovi se bez kontrakuke i bez otežanja, dok je najveća duljina dozvoljene muhe 5 cm. Voda dok je i nižeg vodostaja je brza i uvijek bistra. Sa obale nije moguće mahati , a na vodi si na većini dijelova ograničen mahanjem jer baš sredina rijeke je i najbržega toka, pa i to stvara dodatni problem. U nekoliko navrata je Andrej ušao u vodu  skoro do pasa. To su praktički nemogući uvjeti za ribiča mušičara. I oni najiskusniji teško mogu dulje izdržati od cca 15 minuta mahanja. Sad se Vi tu snađite!? Ja nisam toliki ljubitelj ulaska u dubine, pa sam tražio pozicije gdje je voda niža i gdje je ribolov pristupačniji. Našli smo jednu takvu poziciju i izjutra nam je krenulo više nego odlično, pa svaki od nas dobiva par desetaka potočnih pastrva. Ribe nisu nešto velike, ali ih ima u zavidnom broju. Našli smo muhu i to je bilo to. Nakon dva sata intenzivnog ribolova napravili smo pauzu za gablec. Pola sata odmora u hladu nam je baš trebalo. Nastavili smo sa ribolovom uzvodnije od mosta i tamo smo dosta dobro lovili. No primjetio sam da nema lipljana, a tome je razlog kako nam kolega kaže kormoran koji ih je naprosto desetkovao ove zime.  Sunce nas je dobro pržilo, pogotovo mene u kratkim rukavima. Svako malo se umivam i tako dolazim k sebi. Nevjerojatno je kako vrijeme u ribolovu brzo prolazi! Andrej preporuča drugu poziciju. Selimo se u revir 4 koji se nalazi još uzvodnije, a da bi došli u taj revir moramo proći kroz mjesto Bled. Fotkanje onako na brzinu iz auta koliko se dalo. U centru Bleda skrećemo na sporednu cestu pa se vozimo sve do mosta u Ribnom  na revir 4 gdje se svake godine tradicionalno odvija mušičarsko natjecanje za pokal Bleda uz prigodno druženje. Ulazak u vodu i bacanje suhe muhe. Riba se baš i ne diže, ali svejedno Andrej i ja uspijevamo dobiti par kalifornijskih pastrva. Inače Sava Bohinjka je svjetski poznata rijeka za cjelodnevni ribolov suhom muhom, pa čak i po višem vodostaju nego uobičajenom. Mijenjali smo svašta od sedgeva,palmera,domačih kočijaša…………no valjda treba čekati predvečer. Sve što je lijepo i kratko traje, pa je tako i naša današnja ribička avantura završila nešto ranije. Obaveze prema našim najdražima ipak su na neki način prioritet. Sunce je oslabilo, lagana vožnja autom i opet onaj zdravi osjećaj umora. To je to!

REŽIM RIBOLOVA NA SAVI BOHINJKI

Ribolovna sezona mušičarenja započinje 01.04. u tekućoj godini, a završava sa 14.11. Zimska sezona započinje 15.11. i traje do 14.02. U tom periodu je uz mušičarenje dozvoljeno i špinanje na mladicu. Udice moraju biti obavezno bez kontrakuke, te nema dodatnih otežanja na predvezima. Cijene ribolovnih dozvola su različite, pa tako za dnevnu ribolovnu kartu koja Vam vrijedi za 5 revira osim trofejnog  morate izdvojiti 55 eura. Možete uzeti tri ribe prema pravilniku RD BLED. 40 eura pak stoji karta ako u tim revirima lovite u režimu „Ulovi i pusti“. Postoji i trodnevna karta za 5 revira po cijeni od 90 eura, ali je tada ribolov isključivo po sistemu „Ulovi i pusti“. Za trofejni dio cijena karte je 80 eura, ali uključuje ribolov i na svim revirima. U trofejnom dijelu je ograničen broj ribiča na 5, te se ribolov odvija po sistemu „Ulovi i pusti“. Na web portalu RD BLED možete pratiti za koje datume su popunjene kvote ribiča za trofejni revir. Isto tako na portalu postoji online prodaja ribičkih dnevnih karata, pa tako možete kupiti dnevnu ribolovnu kartu unapred za određeni datum. Ribolov na mladicu će Vas koštati 50 eura i lovi se prema željama ili mušičarenjem ili špinanjem u svim revirima, osim u trofejnom gdje se obavezno lovi samo tehnikom mušičarenja. Uz sve to sa Vama mora biti u ribolovu punoljetni član RD BLED, a ulovljena mladica se nesmije uzimati. 80 eura ćete platiti dnevnu ribolovnu kartu za mladicu ako ulovljenu želite uzeti, no tada nesmijete loviti u trofejnom reviru. Kupnja ribolovne karte je moguća dok se ne ispuni dnevna kvota. Kvotu kako sam već napisao pratite na web portalu RD BLED.

REVIRI NA SAVI BOHINJKI RD BLED

REVIR 1                 Sava Bohinjka od jezu v Soteski do novega mostu v Obrnah;
REVIR 2                 Sava Bohinjka od mostu Obrne do mostu pod naseljem Mlino;
REVIR 3                 Sava Bohinjka od mostu Mlino do mostu pod vasjo Selo;
REVIR 4                 Sava Bohinjka od mostu pod vasjo Ribno do mostu pod naseljem Bodešče;
REVIR 5                 Sava Bohinjka od mostu pod Bodeščami do Cajhnovega jezu
TROFEJNI REVIR      Sava Bohinjka od mostu pod vasjo Selo do mostu pod vasjo Ribno

 

VIŠE ČLANAKA

RIBOLOV NA RIBNJACIMA KUPA

Nije nam trebalo puno da se dogovorimo i da krenemo u posjet ribnjacima Kupa, omiljeno mjesto mnogih kontinentalnih ribolovaca Hrvatske. Marko, Krešo, Ivan, Marijan, Žac i moja malenkost ( članovi Fishing Cluba Zagorje) sjeli smo u auto prekrasne jesenje subote i pravac Draganić.
Sama povijest tih ribnjaka seže u daleku 1948.g. ...

Opširnije.....

KRKA OD ŠMIHELA DO ŽUŽEMBERKA

Svaka godina u našem Zagorskom mušičarskom miljeu je prva subota u četvrtom mjesecu rezervirana za rijeku Krku u Sloveniji na dijelu Krke kojim gospodari RD NOVO MESTO. Tu se svake godine održi mušičarsko srečanje ( druženje ) koje privuče zavidan broj gostiju iz cijele Slovenije, kao i jednog dijela Hrvatske. No još nikad ...

Opširnije.....

ŠARANSKI RIBOLOV

Kako bismo one najmlađe i početnike što jednostavnije uveli u predivni svijet ribolova, donosimo jednostavan pregled ribolovne opreme i pribora koje je dobro imati prije polaska u višednevni ribolov šarana.

Sve ono što je najnužnije i najpotrebnije od ribolovnog pribora do komfora možete pročitati u ovom članku. Pa krenimo ...

Opširnije.....

FISHING CLUB ZAGORJE - IZLOŽBA

U sklopu svibanjskih svečanosti grada Zaboka u galeriji gradske knjižnice „Ksaver Šandor Gjalski“ u Zaboku održana je 7. po redu izložba na temu ribolov. Ovaj put smo posebno opisali šaranski ribolov, mušičarenje i spin tehniku ribolova. Uz ribičke fotografija naših članova sa ulovima, ribljim skulpturama tzv. „fish carvinga“ u ...

Opširnije.....

URBAN STREET FISHING KRAPINA 2019.

Tradicionalni 7. susret URBAN STREET FISHING KRAPINA 2019 – „Memorijal Zdravko Demirović Zagi“ održan je i ove godine u gradu Krapini na rijeci Krapinici. Okupili su se ribiči iz Zagorja i Zagreba, te odlično prezentirali ribolov ultra lakim spin priborom i sitnim varalicama. Domaćin je kao i svke godine ŠRD KRAPINA, a ...

Opširnije.....

13. KLUPSKO NATJECANJE NA ČABRANCI

U subotu 27.04. smo po 13. puta zaredom održali tradicionalno klupsko natjecanje na rijeci Čabranki kod mjesta Plešce. Domaćin ŠRU Čabranka iz Čabra nam je i ove godine izašla u susret, te nam ustupila natjecateljsku stazu koja je netom prije toga bila očišćena i poribljena od strane domaćina. Vrijeme je bilo pravo proljetno i ...

Opširnije.....

25. SUSRET MUŠIČARA NA RIJECI KRKI KOD ŽUŽEMBERKA

Prva subota u mjesecu travnju je rezervirana za druženje na rijeci Krki kod Žužemberka. Naime ove godine je održano 25. po redu natjecanje u ribolovu na salmonide u organizaciji RD Novo Mesto. Rekli bi četvrt stoljeća je prošlo od kad je Peter Bajc, slovenski ribič organizirao ovakvo druženje. Meni je to bio peti dolazak na ovo ...

Opširnije.....

U POTRAZI ZA SOŠKOM PASTRVOM

Prvi put sam dobio priliku loviti na rijeci koja u svojem bogatom ribljem fondu sadrži i sošku pastrvu. Radi se o rijeci Vipavi, lijevoj pritoci rijeke Soče koja se nalazi u sjeverno-primorskom dijelu susjedne nam Slovenije. Rijeka Vipava izvire iz više izvora u Sloveniji kod mjesta Vipava i prati je 44 km toka do ulaska u ...

Opširnije.....

OTVORENJE PASTRVSKE SEZONE

Zima je dugačka i valja se strpiti dosta vremena prije otvaranja pastrvske sezone. Preko 100 i nešto dana pribor je bio konzerviran i brojali su se dani kao svojevremno u vojsci. Neki mušičarski fanatici i dalje buše rupe na kalendaru, no oni sa više iskustva guštaju si nekako to opuštenije. Kako god da bilo došao je i taj ...

Opširnije.....

OSVRT NA 2018.

Poštovani!

Kao što ste mogli primjetiti da nismo ažurirali stranice portala preko pola godine,  točnije od petoga mjeseca 2018., a sve povodom nazovimo to „tihog bojkota“ prema gradskoj zajednici koja nikako ne može shvatiti što mi zapravo radimo i kakva je naša uloga u društvu.
Kao pridružena članica ŠZGZ unatrag deset ...

Opširnije.....

 

"Ribolov dosiže novi viši stupanj kad ribolovac provede cijeli dan na rijeci ili jezeru loveći ribu i vračajući je neozlijeđenu nazad u vodu, te se vrati kući praznih ruku.Takav ribolovac ne uzima trofeje kako bi ih pokazao svojim prijateljima kao dokaz svoje vještine,nego pronalazi zadovoljstvo u ugodno provedenim trenucima u okolišu koji voli.On je lovio ribu iz sporta,a ne zbog razmetanja"

IZRADA I MONTAŽA ŽLIČASTIH VARALICA
TEL/FAX 047 416 269
MOB 098 649 153 

kuzma-fishing-tackle-bt

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA

MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
https://www.riverkupalodge.com/en/
mob. +385(0) 98 736 692

spineri-logo

kostevclogohr


Online HR trgovina ribolovnim priborom tvrtke Pontoon 21

 

carpistakutak
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 6272 666

ribolovni pribor pero banner1

Gacka

Čabranka

Savinja kod Mozirja

Copyright © 2019 Copyright FISHING CLUB ZAGORJE Rights Reserved.

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja i sl...
Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

 

U REDU IZBRIŠI KOLAČIĆE