foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
DOBRO DOŠLI NA RIBIČKI PORTAL !

topfishing
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 5531477

FCZ-plan 2018.

5. MJESEC - Klupsko natjecanje na Čabranci
6. MJESEC - USF Krapina 2018
8. MJESEC - Spin cup povodom Dana domovinske zahvalnosti - Knin
9. MJESEC - Susret mušičara

VRIJEME DANAS

vrijeme1

BROJ POSJETA

Sveukupno349304

mozirje
Prijateljska RD iz Slovenije

logo FishFun

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU
gorjan3

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA
MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
www.croatia-flyfishing.com
mob. +385(0) 99 741 4418

logocitypark

Sava Bohinjka je rijeka koja se nalazi na sjeverozapadu susjedne nam Slovenije. Njen izvor je praktično na Triglavu. Sa Triglavskih jezera voda se ulijeva preko vodopada Savica (60 m visok) u potok Savicu koji pak ulazi u Bohinjsko jezero. Iz Bohinjskog jezera istječe rječica Jezernica koja se samo nakon sto metara spaja sa rječicom Mostnicom  i tek nakon toga se stvara Sava Bohinjka. Protječe kroz Bohinjsku Bistricu, južnim rubnim dijelovima općine Bled, pa se na sjevernom dijelu grada Radovljice spaja sa Savom Dolinkom i tako zajedno formiraju rijeku Savu. Sava Bohinjka dugačka je 32 km. Cijelim svojim tokom obala je obraštena i rijeka praktično prolazi kroz klanac. Tipična je alpska rijeka, što znači čista, bistra, brza sa puno prirodnih prepreka, na pojedinim šljunčanim dijelovima boja rijeke je tirkizno-zelena. Za vrijeme niskog vodostaja pojavljuju se i sprudovi (otoci), koji nama ribičima olakšavaju ribolov. Jedini mogući prelazi su mostovi koji osim što služe za prijelaz pješaka i automobila su i orijentiri za revire. Na putu prema Savi se još ulijevaju brojni potoci koji pak unose dovoljne količine hrane za salmonide. Zanimljivo je da od izvora pa sve do ušće Sava Bohinjka ima prirodni pad od 120 metra i samim time stvaraju se velike količine kisika koje naravno pogoduju ogromnim količinama ribe koje se nalaze u njoj. Djeluje baš očaravajuće.

Nikad nisam lovio na Savi Bohinjki, pa mi se poziv od mojeg dragog kolege iz Celja Andreja činio zanimljivim. Tko to nebi prihvatio!? Andrej je dogovorio sa RD BLED jedan ribolovni izlet na revirima Save Bohinjke kojim gospodari dotično ribičko društvo, a proseže se na 17 km toka.
Ustajanje mi je bilo u 4 i 30 i pravac Celje. Kod Andreja smo prebacili stvari u njegov auto i autoputom krenuli prema Ljubljani. Kod Ljubljane se držite smjera prema Kranju, te za nekoliko minuta pratite izlaz za Bled. Bled je jedno od važnijih turističkih središta u Sloveniji. Na ulicama možete vidjeti zaista različite nacije. Bled posjećuju turisti iz cijeloga svijeta. Na kavi smo se sastali sa gospodarom voda RD BLED gospodinom Tadejom Ambrožičem  koji nam je ukratko ispričao kako i sa čime na Savi Bohinjki. Bilo je još tu razgovora oko Bledskog jezera i kapitalnih primjera riba, no otom potom. Najprije smo krenuli u ribogojnicu RD BLED gdje se uzgajaju ribe sa kojima se poribljavaju sve vode kojima gospodari RD BLED. Tamo nas je dočekao Toni Strgar koji je profesionalno zaposlen u ribogojilištu. Djeluje onako pravo europski, sve uredno i dezinficirano. Koliko sam uspio zaključiti u pripremi je i proširenje bazena. Ispijali smo kavu i primjetili prekrasne preparate riba koji krase zidove ribogojnice. Na kraju obilazak cijele parcele na kojoj se protežu bazeni sa uzgojenom ribom. Tu se moglo vidjeti svašta. Od kalifornijske pastrve, potočne pastrve, jezerske pastrve, lipljana…………u svakom slučaju bila mi je čast proštetati se takvom ribogojnicom, a i preporučiti neke stvari u našem ribičkom društvu kako to rade susjedi nam Slovenci. Tada smo se rastali sa Tadejom i krenuli prema Savi Bohinjki.
Prvi naš ulaz je bio u revir 3 kod mosta u Strelišću. Negdje sam pročitao da Sava Bohinjka predstavlja izazov za ribiče početnike, ali i izazov za starije iskusne ribiče. Ta rečenica stoji jer nije baš tako lako prevariti ribe u Savi Bohinjki ni iskusnim ribičima. Lovi se bez kontrakuke i bez otežanja, dok je najveća duljina dozvoljene muhe 5 cm. Voda dok je i nižeg vodostaja je brza i uvijek bistra. Sa obale nije moguće mahati , a na vodi si na većini dijelova ograničen mahanjem jer baš sredina rijeke je i najbržega toka, pa i to stvara dodatni problem. U nekoliko navrata je Andrej ušao u vodu  skoro do pasa. To su praktički nemogući uvjeti za ribiča mušičara. I oni najiskusniji teško mogu dulje izdržati od cca 15 minuta mahanja. Sad se Vi tu snađite!? Ja nisam toliki ljubitelj ulaska u dubine, pa sam tražio pozicije gdje je voda niža i gdje je ribolov pristupačniji. Našli smo jednu takvu poziciju i izjutra nam je krenulo više nego odlično, pa svaki od nas dobiva par desetaka potočnih pastrva. Ribe nisu nešto velike, ali ih ima u zavidnom broju. Našli smo muhu i to je bilo to. Nakon dva sata intenzivnog ribolova napravili smo pauzu za gablec. Pola sata odmora u hladu nam je baš trebalo. Nastavili smo sa ribolovom uzvodnije od mosta i tamo smo dosta dobro lovili. No primjetio sam da nema lipljana, a tome je razlog kako nam kolega kaže kormoran koji ih je naprosto desetkovao ove zime.  Sunce nas je dobro pržilo, pogotovo mene u kratkim rukavima. Svako malo se umivam i tako dolazim k sebi. Nevjerojatno je kako vrijeme u ribolovu brzo prolazi! Andrej preporuča drugu poziciju. Selimo se u revir 4 koji se nalazi još uzvodnije, a da bi došli u taj revir moramo proći kroz mjesto Bled. Fotkanje onako na brzinu iz auta koliko se dalo. U centru Bleda skrećemo na sporednu cestu pa se vozimo sve do mosta u Ribnom  na revir 4 gdje se svake godine tradicionalno odvija mušičarsko natjecanje za pokal Bleda uz prigodno druženje. Ulazak u vodu i bacanje suhe muhe. Riba se baš i ne diže, ali svejedno Andrej i ja uspijevamo dobiti par kalifornijskih pastrva. Inače Sava Bohinjka je svjetski poznata rijeka za cjelodnevni ribolov suhom muhom, pa čak i po višem vodostaju nego uobičajenom. Mijenjali smo svašta od sedgeva,palmera,domačih kočijaša…………no valjda treba čekati predvečer. Sve što je lijepo i kratko traje, pa je tako i naša današnja ribička avantura završila nešto ranije. Obaveze prema našim najdražima ipak su na neki način prioritet. Sunce je oslabilo, lagana vožnja autom i opet onaj zdravi osjećaj umora. To je to!

REŽIM RIBOLOVA NA SAVI BOHINJKI

Ribolovna sezona mušičarenja započinje 01.04. u tekućoj godini, a završava sa 14.11. Zimska sezona započinje 15.11. i traje do 14.02. U tom periodu je uz mušičarenje dozvoljeno i špinanje na mladicu. Udice moraju biti obavezno bez kontrakuke, te nema dodatnih otežanja na predvezima. Cijene ribolovnih dozvola su različite, pa tako za dnevnu ribolovnu kartu koja Vam vrijedi za 5 revira osim trofejnog  morate izdvojiti 55 eura. Možete uzeti tri ribe prema pravilniku RD BLED. 40 eura pak stoji karta ako u tim revirima lovite u režimu „Ulovi i pusti“. Postoji i trodnevna karta za 5 revira po cijeni od 90 eura, ali je tada ribolov isključivo po sistemu „Ulovi i pusti“. Za trofejni dio cijena karte je 80 eura, ali uključuje ribolov i na svim revirima. U trofejnom dijelu je ograničen broj ribiča na 5, te se ribolov odvija po sistemu „Ulovi i pusti“. Na web portalu RD BLED možete pratiti za koje datume su popunjene kvote ribiča za trofejni revir. Isto tako na portalu postoji online prodaja ribičkih dnevnih karata, pa tako možete kupiti dnevnu ribolovnu kartu unapred za određeni datum. Ribolov na mladicu će Vas koštati 50 eura i lovi se prema željama ili mušičarenjem ili špinanjem u svim revirima, osim u trofejnom gdje se obavezno lovi samo tehnikom mušičarenja. Uz sve to sa Vama mora biti u ribolovu punoljetni član RD BLED, a ulovljena mladica se nesmije uzimati. 80 eura ćete platiti dnevnu ribolovnu kartu za mladicu ako ulovljenu želite uzeti, no tada nesmijete loviti u trofejnom reviru. Kupnja ribolovne karte je moguća dok se ne ispuni dnevna kvota. Kvotu kako sam već napisao pratite na web portalu RD BLED.

REVIRI NA SAVI BOHINJKI RD BLED

REVIR 1                 Sava Bohinjka od jezu v Soteski do novega mostu v Obrnah;
REVIR 2                 Sava Bohinjka od mostu Obrne do mostu pod naseljem Mlino;
REVIR 3                 Sava Bohinjka od mostu Mlino do mostu pod vasjo Selo;
REVIR 4                 Sava Bohinjka od mostu pod vasjo Ribno do mostu pod naseljem Bodešče;
REVIR 5                 Sava Bohinjka od mostu pod Bodeščami do Cajhnovega jezu
TROFEJNI REVIR      Sava Bohinjka od mostu pod vasjo Selo do mostu pod vasjo Ribno

 

VIŠE ČLANAKA

12. SUSRET FCZ NA ČABRANCI

12.po redu tradicionalno druženje članova Fishing Cluba Zagorje održano je prošlog vikenda (05.05.2018.) u Gorskom kotaru, u mjestu Plešce na rijeci Čabranci za koju se brine ŠRU Čabranka iz Čabra. Osim druženja taj dan je i organizirano klupsko natjecanje za članove kluba,a po pravilima tradicionalnog domaćeg natjecanja ...

Opširnije.....

24. SUSRET MUŠIČARA NA RIJECI KRKI KOD ŽUŽEMBERKA

Zima nas ove godine nije pomazila i krenula je nešto kasnije, samim tim i ribolov je krenuo kasnije. Entuzijasti i oni željni ribolova pogotovo zbog otvorenja pastrvske sezone su i konzumirali nešto. Mi malo stariji ne svojom voljom ipak smo se trebali strpjeti ljepših i toplijih dana da bi odradili svoj prvi ribolov. U tu ...

Opširnije.....

FOTOAPARAT U RIBOLOVU

Ribolovom se bavim praktički od malena. Moji prvi ribolovi kedera sa ljeskovim „kolcima“, pa kasnije prvi bambus štap, pa prva VIR-ova rola itd…..U ono vrijeme kao mladić bio sam privilegiran što sam vidio u prirodi, ali isto tako i zakinut da te stvari mogu ovjekovječiti. Naravno fotografijom. Kao klinac imati fotoaparat i ...

Opširnije.....

FISHING IN SLOVENIA 2017.

Četvrto po redu online izdanje fly & spin ribolova u susjednoj nam Sloveniji. Da bi ovo online izdanje bilo objavljeno, u ime Fishing Cluba Zagorje svima velika zahvala za razumijevanje, a posebno ribiškim družinama i njihovim predsjednicima na čijim smo vodama odrađivali reportaže! Hvala još jednom!

 

 
...

Opširnije.....

SAVINJA - REKAO BI SAVRŠENA.....

Savinja……uvijek prepoznatljivo pitoma, velikodušna, djeluje bezbrižno, izdašna, rekao bi savršena……i tako bi mogao nabrajati  u nedogled. Možda djeluje pjesnički, ali  tko nije mušičario na Savinji neka krene u susjednu nam Sloveniju putem prema Logarskoj dolini i neka zastane barem na jedan dan  u Mozirskom ...

Opširnije.....

ZAVRŠILA PIKEMASTERS LIGA 2017.

U Pike Masters  ligi 2017 pobjedu je relativno sigurno  sa 9 negativnih bodova i 16,45 kg ukupnom težinom štuka kroz tri kola  odnio Savage Gear team (Šnajdar /Dalien) koji su usprkos slabijem nastupu na Orešju zadržali prvo mjesto koje su držali od samog početka lige.
Na drugo mjesto se probio Savar team iz ...

Opširnije.....

5. KUP GORANSKE MAMARE

Na jezeru Mrzla vodica u blizini mjesta Lokve održan je peti po redu „Kup Goranske Mamare“, natjecanje u spin ribolovu iz čamaca. Sudjelovalo je 15 ekipa iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Po toplom i sunčanom danu riba je radila solidno, ambijent fantastičan, rekao bi prava jesenska idila. Ulove ostvaruje 11 ekipa, a sveukupno ...

Opširnije.....

RD BLED - SAVA BOHINJKA

Sava Bohinjka je rijeka koja se nalazi na sjeverozapadu susjedne nam Slovenije. Njen izvor je praktično na Triglavu. Sa Triglavskih jezera voda se ulijeva preko vodopada Savica (60 m visok) u potok Savicu koji pak ulazi u Bohinjsko jezero. Iz Bohinjskog jezera istječe rječica Jezernica koja se samo nakon sto metara spaja sa ...

Opširnije.....

6. IZLOŽBA FOTOGRAFIJA FISHING CLUBA ZAGORJE

U sklopu svibanjskih svečanosti grada Zaboka, a u periodu od 29.05. pa sve do 27.06.2017.g u galeriji gradske knjižnice „Ksaver Šandor Gjalski“ u Zaboku održana je 6. po redu izložba ribičkih fotografija, kao i ribljih skulptura tzv. „fish carvinga“ od strane ribičke udruge Fishing Club Zagorje. Izložba je zamišljena kao ...

Opširnije.....

URBAN STREET FISHING KRAPINA 2017

Na rijeci Krapinici, a kroz sami centar grada Krapine održan je 5. Urban street fishing pod nazivom USF KRAPINA 2017 – Memorijal Zdravko Demirović Zagi. Sve popularnije kod nas Hrvata ribolovno natjecanje i ove godine okupilo je 15 ribiča iz kontinentalne Hrvatske kako bi svojim vještinama pokazali i ukazali da postoji i ta ...

Opširnije.....

 

"Ribolov dosiže novi viši stupanj kad ribolovac provede cijeli dan na rijeci ili jezeru loveći ribu i vračajući je neozlijeđenu nazad u vodu, te se vrati kući praznih ruku.Takav ribolovac ne uzima trofeje kako bi ih pokazao svojim prijateljima kao dokaz svoje vještine,nego pronalazi zadovoljstvo u ugodno provedenim trenucima u okolišu koji voli.On je lovio ribu iz sporta,a ne zbog razmetanja"

IZRADA I MONTAŽA ŽLIČASTIH VARALICA
TEL/FAX 047 416 269
MOB 098 649 153 

spinnka-logo-lg1

spineri-logo

kostevclogohr


Online HR trgovina ribolovnim priborom tvrtke Pontoon 21

 

logo-web-b

carpistakutak
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 6272 666

croatiaosiguranjezaboklogo

Gacka

Čabranka

Savinja kod Mozirja

Partly cloudy

-3°C

Zabok

Partly cloudy
Humidity: 98%
Wind: ESE at 6.44 km/h
Thursday
Cloudy
-3°C / 1°C
Friday
Mostly cloudy
-2°C / 4°C
Saturday
Cloudy
2°C / 8°C
Sunday
Cloudy
1°C / 6°C
Monday
Cloudy
2°C / 8°C
Tuesday
Rain
2°C / 5°C
Wednesday
Partly cloudy
0°C / 3°C

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja i sl...
Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

 

U REDU IZBRIŠI KOLAČIĆE