foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
DOBRO DOŠLI NA RIBIČKI PORTAL !

topfishing
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 5531477

FCZ-plan 2023.

01.-12.MJESEC - FCZ Challenge 2023
05. MJESEC - Klupsko natjecanje na Čabranci
09. MJESEC - USF Krapina 2023.
11.MJESEC - Prijateljski susret sa RD MOZIRJE na rijeci Kupi

VRIJEME DANAS

vrijeme1

BROJ POSJETA

Sveukupno490773

logo-web-b

mozirje
Prijateljska RD iz Slovenije

logo FishFun

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU
gorjan3

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA
MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
www.croatia-flyfishing.com
mob. +385(0) 99 741 4418

logocitypark

18kolumna

Dugi niz godina sam razmišljao kako bi bilo dobro odloviti jedan cijeli vikend u Kupskoj dolini. Kupa sa pritocima Kupicom i potokom Curkom mi je bila neispunjena želja da se pošteno izguštam na vodi, onako bez nekakvog pritiska pred sam smiraj dana jer mi je uvijek bilo na pameti da se treba opet vraćati za Zagorje i ta napetost me uvijek dodatno sekirala pred odlazak kući. No tome je konačno došao kraj prošlog vikenda.


Dobri stari godišnji odmor kojeg je nešto ostalo od prošle godine uklopio se i u taj ribolov. Krenuo sam u petak ranom zorom za Gorski kotar i u Brodu na Kupi sam već pio jutarnju kavicu u 7 sati ujutro. Nije mi se nikamo previše žurilo, jer sam došao guštat. Već sam osjećaj promjene zraka i ambijenta me natjerao na razmišljanje što sad!? Došao sam loviti i trebalo se odlučiti na prvi korak. Krenuo sam na potok Curak, mada sam znao da neće biti dobro jer nisam uzeo manji štap nego sam sve svoje nade usmjerio na rijeku Kupu, a za Kupu mi treba 10 ft (cca 3m). No dobro, nema veze idem se malo blamirati i izgubiti koju muhu, a možda i nešto ulovim. Nije me bilo dolje jedno tri godine, ali pošto sam bio član dotičnog društva, nešto sam i znao od prije gdje ići prvo na lipljana.
Da sam pogodio, nisam, ali ipak sam uspio iščeprkati dva omanja lipljana uz velike muke kod zabacivanja, jer kako sam već napomenuo…..štap 10 ft nije pogodan za ribolov na potoku Curku. Nisam bio nimalo razočaran, jer upisao sam ribu i prisjetio se nekih starih pozicija.

Popodne kao gost kod svog kolege na ručku. „River Kupa lodge“ u mjestu Turke, tik uz rijeku Kupu je jedan od najpoznatijih turističkih objekata za domaće i strane ribolovce uz rijeku Kupu što se tiče iznajmljivanja soba, odnosno apartmana. Ponosni vlasnik gosp. Željko Brekalo, dugogodišnji ribolovac i poznavaoc doslovce svakog dijelića Kupske doline je i naš član kluba. Osim što je ljubazan domaćin je i veliki prijatelj i kolega „par excellence“. River kupa lodge nudi dnevni i višednevne smještaj, noćenje sa ili bez hrane, sve po dogovoru sa Žacom i naravno na upit dali ima slobodnog mjesta. Moguće ga je i nagovorit da Vam bude vodič na ribolovu, pa da Vam i najgori dan odjednom postane najbolji.


Što se tiče ručka - vrh i popodnevni odmor koji svakako dobro dođe. Malo smo popričali, popili kavicu, dobio savjete otprilike gdje i polako krenuo na Kupu.
Zaustavio sam se u mjestu Gornji Ložac i spustio se na rijeku Kupu. Moram biti iskren i reći da sam malo izgubio osjećaj za nimfarenje, ali kako je vrijeme teklo i tako sam je bio sve bolji. Trud mi se isplatio i nagradio me sa dva lijepa lipljana od oko 40 cm i par manjih i jedna manja pastrvica. Nešto sam i ovjekovječio za uspomenu i odlučio krenuti još uzvodnije, točnije u mjesto Hrvatsko kako mi to ribiči zovemo na „ večernji skok“ sa suhom muhom. Rijeka Kupa u tom malom mjestu postaje granična rijeka, jer do mosta kod ušća Čabranke u Kupu, Kupa se nalazi unutar Nacionalnog parka Risnjak, dok nizvodno gospodari ŠRU GORAN Brod na Kupi sa Hrvatske strane, dok RD KOČEVJE sa Slovenske strane. Nisam nikad prije lovio na tom dijelu Kupe, što se je i vidjelo iz priloženog. Nisam se baš proslavio sa suhom muhom, mada sam mijenjao, ali riba se nije dizala. U već sumrak bez žurbe i bez pritiska odlazim kod starog prijatelja u mjesto Plešce, koje se nalazi uz rijeku Čabranku, nama svakako poznatu jer tu svake godine članovi kluba imaju svoje klupsko prestižno natjecanje i borbu za fish carving. Miroslav i Vlatka Klarić su me kao i svaki put lijepo primili, te uz par pivica ćaskali smo dugo u noć. Došlo je i vrijeme spavanja…..
Ujutro buđenje, relativno rano, gazda Miro već je skuhao kavu i guštam si jutro. Pogledam prema Čabranci i nadvila se maglica nad vodom……još par riječi i pozdravljam se u nadi da ćemo se još barem jednom vidjeti ove godine. Hvala Klarići!

          
Andrej je iz Slovenije već stigao kod Žaca, tako je bilo po dogovoru i ja polako krećem prema „River Kupa lodge“. Danas imamo kompletan tretman kod Žaca. Slijedio je doručak, oblačenje, te odlazak na vodu. Žac je bio danas vodič i njega smo naravno slušali. Nismo otišli daleko od baze. Možda jedno kilometar uzvodnije. Sva trojica smo se spustili na vodu. Onako na prvu jako dobar potez, a kasnije smo se i uvjerili u to. Par zabaca je trebalo Žacu da ulovi omanju pastrvu i meni i Andreju nekoliko lipljana. Spuštali smo se nizvodnije i relativno lijepo i odlovili prijepodne na rijeci Kupi. Slijedio je ručak i popodnevni odmor. Negdje oko 17 sati krenuli smo na riječicu Curak. Curak je desna pritoka rijeke Kupice i proteže se u dužini cca 5,5 km. Nama ribičima zanimljiv zbog mušičarenja lipljana, dok u gornjem izvorskom toku zbog autohtonih pastrva. Žac je Andreja vodio na mjesta i sa njime lovio, dok sam ih ja bodrio sa obale i tu i tamo pronašao koji vrganj! Nešto kasnije odlučili smo završiti priču na rijeci Kupici. Kupica je desna pritoka rijeke Kupe i dugačka je cca 4,5 km. Kupicom, kao i Curkom gospodari ŠRU GORAN Brod na Kupi. Na Kupici se smije mušičariti samo suhom muhom, zato smo i otišli kako bi ulovili večernji skok. No nismo imali toliko sreće. Riba se dizala tu i tamo i bilo ju je teško prevariti. Mislim da je uzimala dosta selektivno i trebalo je zaista sreće da se pogodi baš ta muha. Nismo imali neko spektakularno poslijepodne na vodi, ali smo zato uz vodu pronašli dosta vrganja i to nam je uljepšalo kraj dana. Slijedi večera, naravno uz vrganje i lagano opuštanje do kasno u noć.
Nedjeljno jutro, buđenje, svjež zrak, mir, tišina, glasanje ptica, oko mene praktično netaknuta priroda, rijeka Kupa…….mogao bih tako unedogled. Da, to je Kupska dolina……dolina leptira!
Kad bi trebao odseliti iz Zagorja to bi bila zasigurno Kupska dolina. Probudio se i ostali dio ekipe. Ispija se kavica i odmara se od odmora. Doručak.
Danas moj zadnji dan u Kupskoj dolini odlučio sam posvetiti na razgledavanje prirode. Žac i Andrej su otišli na vodu……..rastanak uz „Vidimo se još jednom ove godine!“
Kasnije sam čuo da su dobro odlovili prijepodne na rijeci Kupi.

          

Sve vezano uz River Kupa lodge
Sve vezano za Andrejovu firmu ( servis waders hlača i cipela )

Napomena: Ova priča datira od 17.-19.06.2022.
Tekst i fotografija : Siniša Kovačićek

VIŠE ČLANAKA

HIDEGVOLGYI HORGASZTO - MADŽARSKA

Više od godinu dana se dogovaramo za jedan ribički izlet u susjednu nam Madžarsku. Eto i to se konačno dogodilo. Ove godine smo bili odlučni u nakani, samo je trebalo složiti tajming da smo u tjednu slobodni. Ponedjeljak! Tko još u ponedjeljak ide u ribolov? A ne pita se kad je sila. Marko Martinjak, Ivan Kozina i moja ...

Opširnije.....

USF KRAPINA 2023

U organizaciji Fishing Cluba Zagorje iz Zaboka i domaćina natjecanja SRD Krapina iz Krapine, održan je na rijeci Krapinici popularni USF 2023( Urban street fishing ), memorijal „Zdravko Demirović Zagi“. Te subote 14.10.2023. po izuzetno lijepom i ugodnom vremenu nastupilo je 14 natjecatelja iz kontinentalne Hrvatske, koji su u ...

Opširnije.....

GACKA-KRAŠKA LJEPOTICA

Svake godine posjetimo Gacku dolinu u potrazi za kakvom lijepom potočnom pastrvom. Skoro sličnog datuma smo i prošle godine mušičarili na rijeci Gackoj. Ekipa se nije promijenila. Davor Sečenj, Željko Kuk i moja malenkost i ove godine odlučili smo okušati sreću na ovoj nam prekrasnoj kraškoj ljepotici.
Od naplatne postaje ...

Opširnije.....

MRZLA VODICA-ODMOR ZA DUŠU

Već par godina dogovaramo jednodnevni izlet na jezero Mrzla Vodica u Gorskom kotaru. Ove godine smo konačno to i ostvarili. U dogovoru sa SRD Lokvarka, bili smo gosti na njihovom terenu, točnije na Mrzlovodičkom jezeru u mjestu Mrzla vodica.
Jezero je umjetno izgrađeno 1999.godine izgradnjom brane između Lokvarskog jezera sa ...

Opširnije.....

FISHING CLUB ZAGORJE NA ČABRANKI

Tradicionalno klupsko natjecanje Fishing Cluba Zagorje na rijeci Čabranki koje se svake godine održava u mjestu Plešce i ovaj put zaslužuje sve pohvale. Nastupilo je 13 članova kluba i jedan gost natjecanja. U ovim čudnim vremenskim prilikama, kao da smo imali sreću i pogodili dan kad smo ipak mogli odloviti natjecanje. Vrijeme ...

Opširnije.....

LOKVARSKO JEZERO - ATRAKTIVNO LJETO

Ove godine na Lokvarskom jezeru je predviđen remont brane za potrebe HES Vinodol. Zbog toga je potrebno isušiti jezero kako bi se mogli ukloniti nedostaci na postojećoj brani. To se radi otprilike svakih dvadeset godina. Posljednje isušivanje je bilo 2001. godine. Dok je jezero u normali je jedno od najljepših umjetnih jezera u ...

Opširnije.....

RIJEKA SUTLA - PASTRVSKA VODA ILI SVE PO STAROM ?

U organizaciji HŠRS kao krovne organizacije, a pod paskom SRSKZŽ i domaćina SRD SUTLA Klanjec, ove godine je u Republici Hrvatskoj održano svjetsko klupsko prvenstvo u ribolovu pastrva živim mamcima na brzim vodama. Natjecanje se odvijalo na rijeci Sutli u Hrvatskom zagorju, na potezu od Ville Zelenjak pa nizvodno kojih tisuću ...

Opširnije.....

OTVORENJE PASTRVSKE SEZONE

Otvorena je sezona na pastrve. Sa prvim danom trećeg mjeseca ljubitelji mušičarenja i spin ribolova dolaze na svoje. U Hrvatskoj je to na vodama sjeverno od Save. U susjednoj nam Sloveniji znamo da je to rijeka Savinja, pa smo se i uputili kod naših prijatelja u Mozirje. Ovaj puta u najvećem broju, sa dva auta uputili smo se za ...

Opširnije.....

FCZ CHALLENGE 2023

Poštovani članovi kluba!

Započinje novi Challenge FCZ. Morati ćete se potruditi za nagrade i uloviti više vrsta riba po kategorijama. Nagrade su osigurane za prva tri natjecatelja u vidu poklon bonova ili novčane nagrade, prestižna medalja ( web značku ) za prva tri mjesta, koja će biti dodana u app FCZ tabelu kao trajno ...

Opširnije.....

Urban street fishing Krapina 2022

USF KRAPINA 2022. – memorijal “Zdravko Demirović Zagi“ održan je 08.10.2022. na rijeci Krapinici u centru grada Krapine.
Pravi jesenski ugođaj sa prekrasnim sunčanim danom upotpunio je ovaj događaj još čarobnijim. Prije samog natjecanja zajednički doručak uz ribičke anegdote u centralnom boxu. Nastupilo je 12 natjecatelja iz ...

Opširnije.....

 

"Ribolov dosiže novi viši stupanj kad ribolovac provede cijeli dan na rijeci ili jezeru loveći ribu i vračajući je neozlijeđenu nazad u vodu, te se vrati kući praznih ruku.Takav ribolovac ne uzima trofeje kako bi ih pokazao svojim prijateljima kao dokaz svoje vještine,nego pronalazi zadovoljstvo u ugodno provedenim trenucima u okolišu koji voli.On je lovio ribu iz sporta,a ne zbog razmetanja"

IZRADA I MONTAŽA ŽLIČASTIH VARALICA
TEL/FAX 047 416 269
MOB 098 649 153 

kuzma-fishing-tackle-bt

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA

MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
https://www.riverkupalodge.com/en/
mob. +385(0) 98 736 692

spineri-logo

kostevclogohr


Online HR trgovina ribolovnim priborom tvrtke Pontoon 21

 

carpistakutak
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 6272 666

ribolovni pribor pero banner1

Gacka

Čabranka

Savinja kod Mozirja

Copyright © 2023 Copyright FISHING CLUB ZAGORJE Rights Reserved.

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja i sl...
Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

 

U REDU IZBRIŠI KOLAČIĆE