CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica BASS REPREZENTACIJE

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018

Nismo očekivali ovakav rezultat obzirom na individualnu kvalitetu teamova koji se se zaputili u JAR, no ovo samo dokazuje koliko je jako bilo ovo prvenstvo i koliko su jaki ostali teamovi koji su svi redom donijeli više riba na vagu od nas. Ako krenemo od premise da se natječeš sa ribom , tu nas je rijeka Waal definitvno pobijedila, ne samo nas već i ostale. Samo su 4 prvoplasirane nacije donijele 5 riba na vagu svaki dan. Mi smo donijeli 25 kom od maksimalno 45.
50 km toka rijeke Waal na kojem se lovio SP izgleda tako dobro da doslovno nema dva metra obale koji ne izgleda kao da tu nema bassa. Dokovi, potopljena nadvita stabla, kilometri trske, garaže za čamce, betonske obale.... No isto tako možeš loviti satima bez griza(ili još gore sa sporadičnim grizevima riba koje nisu u mjeri), jer je riba bila koncentrirana na određenim lokacijama, obično vezanim uz podvodnu strukturu. U redu od dvadeset  molova, samo ispod dva ili tri ima ribe...u redu od 20 potopljenih stabala samo su neka dobra,  kilometri trske nemaju ribu i onda uđeš u potez gdje grizu jedan za drugim... Inače rijeka je imala obzirom na startnu poziciju dva dijela -  gornji dio sa prilično mutnom vodom i trskom te potopljenim stablima, te srednji i donji dio koji je prilično urban pogotovo sa desne obale na kojoj se nalaze stvarno spektakularna imanja ludo bogatih ljudi. Kuće sa vodoskocima, bazenima, molovima itd...
 Kada u sve ovo dodamo činjenicu da smo imali ludo proljetno vrijeme (isti dan kiša/vjetar/tuča/ sunce) i da se riba na Waalu jako puno miče dobivaš situaciju kao kod mene i Mazde gdje nam je riba drugi dan natjecanja doslovno nestala iz pritoka na kojoj smo lovili, a bilo ih je stvarno puno na potezu od kilometar-dva i nije bilo drugih čamaca u tom području. Na drugom našem mjestu sa treninga odmah preko puta starta na treningu smo imali desetak grizeva u doslovno 10 minuta, dođemo tamo na natjecanju - nema ničega!
U toku natjecanja smo razvili šablonu twitchanja oko molova, no nismo znali dovoljno dobrih mjesta gdje bi uhvatili keeper ribe, samo male ribe su grizle. 
Najveći problem je bio što power fishing na Waalu jednostavno nije radio. Na treningu još kako tako(palo je par riba na krenk)ali na natjecanju nula. Iako smo imali određene waypointe sa dobrim područjima, u dva dana treninga jednostavno nije moguće pronaći dovoljno mikro lokacija za tri dana natjecanja. Kako je natjecanje odmicalo moralo se loviti jako sporo i na točno određenim lokacijama, a dovoljno dobrih lokacija u dva dana treninga nismo uspjeli pronaći. Ovo je bilo još više naglašeno obzirom na neki zaustavljen mrijest(velika hladna fronta) i ribe pod pritiskom (39 čamaca) Svi se slažu da je ribolov bio jako težak jer su se očekivali limiti od 7-8 pa čak i 10 kg...
Najviše čamaca se koncentriralo na srednji dio rijeke sa molovima. Na tom istom dijelu su počeli Jazo i Alija koji su prvi dan imali fantastično 4. mjesto, ali ih je pritisak na ta mjesta dotukao tako da su i oni drugi i treći dan potonuli kao i svi ostali. Neke ekipe su doslovno čuvale dobre molove svojim drugim čamcima i to bez da love.
 U tom srednjem dijelu rijeke voda je bila najbistrija u posljednje dvije godine, tako da su u obzir dolazile čak i finesse tehnike poput dropshota ( Talijani su lovili na 0,18 mm Fc i male mamce koje su prezentirali vrlo vrlo sporo)koje se uopće nikad ne se spominju na wallu kao mutnoj vodi.  Kažu da su neke mamce ubacili u mol i doslovno čekali po par minuta prije nego su dobili griz. Ta bistrija voda je također utjecala i na činjenicu da je twitch voblera oko molova bila dosta korištena tehnika za mnoge ekipe poput Nijemaca koji su do zadnjeg dana držali i pojedninačne i ekipe medalje. 
 Osobno za svoj team ne znam što bi uopće i promijenio. Našli smo na treningu dvije velike grupe riba koje su nakon prvog dana natjecanja nestale, našli smo drugi dan pattern koji je također nestao kako se i pojavio...ne znam! Pomalo žalim što se nismo više držali naše najveće snage, a to je pitching koji tamo sigurno radi i sa kojim su lovile prve dvije ekipe, ali to isto mogu samo pretpostavljati šta bi bilo kad bi bilo. Na twitch smo drugi dan imali tri keeper ribe u 15 minuta drugi dan i onda narednih 4,5 sata niti jednu u mjeri!
 Organizacijiski je ovo SP bilo za dva levela ispred svih ostalih. U JAR-u ima okvirno 5000 bass boatova i bass je glavni grabežljivac. Vidi se da je tournament bass fishing u JARU ozbiljan. Čamci koji su bili na raspolaganju su bili ludnica. Motori 250-300 HP, Ranger Nitro, Triton...prvi puta u životu sam se vozio 110 km na sat po rijeci. Bina, klopa(meni su začini bili vrhunski pogođeni), MC, muzika, javljanja uživo, vaganja uživo,  shutlle kombiji koji su prevozili ekipe..sve je funkcioniralo besprijekorno!!!! 
To je bio ozbiljno organiziran event koji se savšeno funkcionirao do posljednje sitnice(recimo svako jutro nas je u sobama dočekao čokoladni bass sa različitim inspirativnim porukama na hrvatskom jeziku i bio je užitak u svemu sudjelovati i to sve skupa podržati. Stvarno su dali sve od sebe.
Što se Amera tiče tu nema greške kako bi Jazo rekao. To su prekaljeni profesionalci spremni za kratak razgovor i fotkanje sa bilo kime u svakom trenutku. Nakon sporog starta su čini se zakrenuli takitku dubokog ribolova i okrenuli se na pitching i po meni je bilo prilično impresivno kako su se uspjeli vratiti na drugo mjesto. (kaže titov "like machines, I make 100 casts - American makes  500)Vidjelo se na njima da su bili itekako zadovoljni sa srebrom i da cijene druge teamove i cjelokupnu organizaciju.
 Ono sa čime možemo biti zadovoljni je atmosfera u repki i komunikacija. Sve je štimalo i dobri smo bili, nije bilo svađa i trazavica, javljali smo jedni drugima što se dešava na vodi, skupa komentirali zapažanja sa vode. Odlično smo predstavljali našu zemlju i osvojili puno simpatija, na bini u više navrata spomentui kao "most likeable nation" Ja sam čak od organizatora dobio orginal JAR dres sa vlastitim isprintanim imenom. To je bilo lijepo.
Također si ne možemo predbaciti da nismo dali sve od sebe jer smo se trudili do posljednje minute.  Mogu biti također zadovoljan da je put i sve ostalo proteklo glatko jer sam osobno na samu pripremu natjecanja uložio jako puno energije i vremena(recimo samo put u Budimpeštu kako bi predao obrasce za vize), ali su i svi ostali odradili svoj dio...
Velika zahvala ponaprije našim ribolovnim udrugama ŠRD Sloga Orešje, ŠRU Petnja Sibinj i HES Sisak koje su nam u suradnji sa lokalnim općinama,  gradovima i športskim savezima omogućile odlazak na ovu prestižnu priredbu. Hvala Fishing & Enjoy gosp. Siniša Krsmanović koji nas prati već drugo prvenstvo zaredom, hvala Siniši Kovačičeku – Zaboku na samoinicijativno izrađenim majicama, hvala Heleni Vugrin Alijanović. Hvala HŠRS-u na svekolikoj podršci.
Također hvala svima koji ste pratili i ostavljali poruke sherali i navijali, puno nam to znači....

Danijel Vignjević

 

FOTOGALERIJA I REZULTATI

 

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA