CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica BASS REPREZENTACIJE

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018

IX World Black Bass Fishing Championship
Reservoir La Brena - Cordoba – Spain

21Na IX svjetskom prvenstvu u disciplini „Black bass“ koje je ove godine održano u Španjolskom gradu Cordobi, a na jezeru La Brena, naša reprezentacija je zauzela 10. mjesto u konkurenciji jedanaest zemalja. Hrvatsku reprezentaciju sačinjavali su Anđelko Jazvić iz Slavonskog Broda, Samir Alijanović i Boris Leskovar iz Siska, Mirko Hanžeković i Branimir Kalinić iz Koprivnice, Predrag Maslić iz Bedekovčine, Matija Štefek iz Donje Stubice, te Siniša Kovačićek iz Zaboka. Osim Hrvatske reprezentacije nastupila je reprezentacija domaćina svjetskog prvenstva Španjolska, Njemačka, Italija, Portugal, Francuska, Rusija, Južna Afrika, Venezuela, Mexico i Swaziland. Grad Cordoba se nalazi u Španjolskoj pokrajini Andaluziji, a jezero La Brena na kojem se održalo IX svjetsko prvenstvo je u općini Almodovar Del Rio gdje je i bila smještena Hrvatska reprezentacija. Lokalno stanovništvo se bavi poljoprivredom uzgojem maslina i naranča, te stočarstvom, nešto malo turizma. Osim jezera La Brena tu se nalazi još desetak drugih jezera približne veličine, naravno sva su bogata pastrvskim grgečom i štukom. Temperatura je više mediteranska zbog blizine Atlantske obale. Zime su blage sa ponekim mrazom.

37PRVI DAN NATJECANJA

Prije prvog dana natjecanja reprezentacija je odradila dva treninga na jezeru čisto radi upoznavanja prilika i na što i kako se lovi, odnosno koja tehnika daje najveće šanse za rezultat. Znalo se da je velika riba u trećem redu granja i da je texas sistem najbolja opcija u tom slučaju. Čamci su bili raspoređeni na način da su A grupu sačinjavali Alijanović/Jazvić, B grupu Leskovar/Maslić, te C grupu Hanžeković/Štefek. Nakon prvog dana naša najbolja posada ima 4750g ulovljene ribe što je bio osrednji rezultat. Isto tako i B posada imaju nešto preko 4 kg, dok A grupa ima najslabiji rezultat sa ulovom ispod 4 kg. Na sastanku kapetana je bilo rečeno da se za dobar rezultat ekipe treba imati u prosjeku od 6-6,5kg po danu natjecanja. Nakon prvog dana natjecanja ekipno reprezentacija završava na 8.mjestu, što i nije tako loše s obzirom da se je griješilo u odabiru pozicija.

DRUGI DAN NATJECANJA

Nakon prospavane noći i dogovora kako i gdje loviti krenulo se sa većim entuzijazmom u drugi dan natjecanja. Svi čamci su znali sada gdje se nalazi riba koja nosi rezultat. No nakon dolaska na vaganje opet ista stvar kao i prvi dan natjecanja. Na vagi sad najbolji rezultat ima B grupa sa ulovom od preko 5 kg, C grupa drži isti rezultat kao i prvog dana, dok A grupa opet ima ispod 4 kg ulovljene ribe. Svi čamci donose po 5 mjerskih riba. Stekao se dojam da se opet ne lovi na pozicijama gdje se nalazi velika riba, odnosno riba koja daje bodove. Po povratku u apartman odlučeno je da se ne mijenja ništa u posadama i da će se treći dan ipak popraviti sveukupni dojam. Još uvijek drugog dana natjecanja Hrvatska reprezentacija drži 8.mjesto.

45TREĆI DAN NATJECANJA

Pogledom na tablicu uvidjelo se da za napredak treba zaista dobar ulov trećeg dana,a bilo je već i dosta otežavajuća okolnost zadržati osmu poziciju. Dogovor je bio da se ulovi pet mjerskih riba, jer se stekao dojam da to uopće nije i neki problem. Ove godine na svjetskom prvenstvu povećali su mjersku ribu na 30 cm i riba se mjeri zatvorenih usta i stisnute repne peraje. Po povratku sa jezera nastalo je jedno veliko razočarenje jer C grupa nosi samo dvije mjerske ribe sa ukupnom kilažom ispod 1 kg, A grupa ima konstantu lošeg rezultata u sva tri dana natjecanja, mada su treći dan ulovili i najveću kilažu, dok B grupa lovi opet preko 5 kg ribe, no to nije bilo dovoljno za nešto više. Kad su se sabrali rezultati vidjeli smo da smo pali na 10.mjesto i da je to opet „neuspjeh“!

Nakon sabiranja dojmova sa IX svjetskog prvenstva trener Hrvatske reprezentacije u disciplini lov pastrvskog grgeča g.Siniša Kovačićek koji je obnašao tu dužnost u Španjolskoj, ukratko nam je ispričao svoje viđenje ovog svjetskog prvenstva kroz tri dana natjecanja i dva dana treninga.

Ponajprije čestitam svojim dečkima na trudu koji su iskazali kroz ovih desetak dana naše avanture u Španjolskoj. Zahvaljujem se i povjerenstvu koje mi je dalo mandat trenera Hrvatske bass reprezentacije u Španjolskoj. Osobno nisam zadovoljan desetim mjestom, jer sam i dan danas uvjerenja da se je moglo bolje. Netko bi rekao splet okolnosti i nedostatak logistike u našoj reprezentaciji, ali uz sve te nedostatke mislim da prije svega nije bilo dovoljno respekta prema treneru i njegovim savjetima. Nemogu i neću kuditi pojedince jer su za ovo natjecanje izdvojili 75% svojih osobnih sredstava kako bi uopće Hrvatska reprezentacija mogla učestvovati na ovom svjetskom prevenstvu, ali da se je mogao poslušat savjet, bogami mogao se. Po meni danak je platila naša HLPG koja apsolutno nema veze sa ovakvom vrstom ribolova. Trebalo se je prilagoditi situaciji na terenu, a ne loviti kao recimo u našem Ivancu. I tu je bio glavni problem što se nisu naprosto mogli prilagoditi takvoj situaciji. Kao trener nakon prvog dana treninga sam obratio pozornost na te stvari. Dakle debela riba je u trećem redu granja na dubini od 10-20 metara i toga se trebalo pridržavati sva tri dana natjecanja. B grupa se jedina pridržavala uputa i oni su imali rezultat (11.mjesto pojedinačno), dok ostale dvije grupe ili nisu htjele ili nisu se znale prilagoditi takvoj situaciji na terenu. Rezulat toga svega je i naš plasman za koji se osobno smatram odgovrnim. No moje ovlasti kao trenera padaju u vodu onog trenutka kad sve grupe čamaca osobno isplate po 300 eura da bi lovile 5 dana natjecanja. Bilo bi bezobrazne nekoga mijenjati koji je sam sebi platio ribolov. Da su nam bili pokriveni svi troškovi od strane saveza, to bi izgledalo sasvim drugačije i uvjerenja sam da bi ostavrili puno bolji rezultat. Gledajući druge reprezentacije na ovom svjetskom prvenstvu jer sam imao prilike uvidio sam da su sve reprezentacije bolje organiziranije nego mi. Od logistike ,preko pribora i na kraju i organizacije dolaska na ovo svjetsko prvenstvo. Ostala nam je utjeha što je svirala Hrvatska himna na ceremoniji zatvaranja i koja je dobila najveći pljesak. Zaista je to nešto neopisivo, a i u konačnici ponosan sam što je tako mala zemlja bila učesnik na tako velikom natjecanju.
U svakom slučaju postoji napredak ove naše reprezentacije u svakom pogledu. Ja se nadam da će mlađe generacije naučiti na ovim našim greškama za ubuduće i da se takve stvari više neće ponavljati. Ovo je još jedno veliko iskustvo koje ću uvijek drage volje prenjeti na nekog drugog i pomoći svojim savjetima za što bolji ekipni rezultat na takvim i sličnim natjecanjima.

Trener Hrvatske reprezentacije 2013.g u Cordobi - Španjolska

Siniša Kovačićek

 

FOTOGALERIJA

REZULTATI NATJECANJA

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA