CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica OBNOVI ZNANJE O BASSU

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018


Ribolov pastrvskog grge
ča raznim voblerima ispod površine vode


O veličini voblera se dosta priča. Ima ih od jednog centimetra, pa do preko 30. Love i jedni i drugi. Neko općenito pravilo je da se manji mamci koriste pri dobrim svjetlosnim uvjetima, kad riba oprezno prima ili slabo radi, te na vodi koja je pod stalnim pritiskom ribiča. Međutim, od veličine voblera puno češće je bitnija njegova akcija i tehnika kojom ga vodimo. Ukratko, jednog Countdowna od 7 cm možete voditi tako da skoro pa uopće ne radi, a opet možete s njime napraviti toliko "nereda" (vibracije) u vodi da će mali, kad ga vratite u kutiju, pričati ostalim voblerima: - Ej, ekipo, danas sam razvalio! Isto tako, nekakvog suspenda, npr. Bomber Long A iz Pro Autograph serije punog kuglica, možete voditi tako sporo da mu kugle miruju i da vibraciju uopće ne osjećate na štapu, a možete ga voditi i tako da ga oštro cimate izazivajući divlju akciju. To da veličina voblera ne mora imati nikakve veze s onim kakvim se on doima u vodi najbolje se vidi na kojekakvim patkicama koje rijetko prelaze 7 cm dužine i 10 - 15 g težine, a tako jako vibriraju da vam se čini da na kopči imate višestruko veći mamac.

Što utječe na akciju ?

Na akciju voblera utječe prvenstveno veličina kopče, ali i debljina špage odnosno najlona, ovisi što koristimo. Ukoliko se radi o manjem modelu, velika kopča direktno utječe na rad pa od male, živčane patkice, dobijemo "umornu" patkicu nezanimljivu ribama. Birajte kopče prema veličini voblera koji bacate, a njihovu snagu primjerenu ribama koje očekujete! Deblja špaga takoder utječe na rad manjih varki, a kod onih većih utječe na dubinu zaranjanja - što je špaga deblja, to varka pliće roni (što ponekad ima svojih prednosti).
I kod ove vrste voblera, potrebno je izmjenjivati trzaje i duža povlačenja, kratke faze namotavanja i stanke za vrijeme kojih varalica silazi na dno.
U pravilu vobleri savršeno imitiraju sve postojeće ribice, stoga je najbolje po boji oponašati prirodne žrtve tražene ribe grabežljivice u trenutku ribolova. U nedostatku preciznih obavijesti, savjetuje se da se prilagodi ribolovnim uvjetima, te da se po sunčanom vremenu i u bistrim vodama koriste vobleri svijetlih boja, a po oblačnom vremenu i u mutnim vodama vobleri tamnih nijansi.
Akcija voblera ovisi o kljunu, koje je veličine i kako je postavljen. Pod akcijom voblera podrazumijevamo način na koji vobler pliva kroz vodu, odnosno kako on "radi". Po kljunu se već može vidjeti što se od njega u vodi može očekivati, iako dosta toga ovisi i o rasporedu otežanja unutar voblera. Pojednostavimo, pa recimo ovako:

Ukoliko je otežanje postavljeno na početku voblera, isti će raditi dosta nervozno. Tako postavljeno otežanje imaju plitkoronci, ali i dubokoronci da bi što prije i što lakše zaronili.

Postavi li se otežanje oko sredine (obično oko grudne trokuke), vobler će imati normalnu vibru.

Otežanje u zadnjem dijelu tijela rijetko se postavlja samo, obično se dodaje tek manji dio ukupnog otežanja, da bi se vobler dodatno stabilizirao.Kljunovi mogu biti metalni i plastični, obojeni ili prozirni. Metalni imaju niz prednosti - daju nešto odbljeska, daju se lako podesiti i otporni su na udarce. No, na varalicama su kljunovi najčešće napravljeni od prozirne plastike, da ne nagrđuju siluetu voblera, tj. da on ima što prirodniji izgled. Ili možda zato da, kad vam pukne kljun na omiljenom modelu, odmah kupite novi. Sudeći po Stormovom Thundersticku, Turrus Uku i još nekim dokazanim modelima, ribama metalni ili obojeni plastični kljunovi ni najmanje ne smetaju. Na akciju utječe i to da li je vobler ugrađena kuglica, odnosno radi li se o "zvečki" ili je "mutav“.Tako jedna velika kugla smještena na početku ili oko sredine voblera ima zadaću da pojača vibraciju, dok ga više manjih, raspoređenih na trbuhu, smiruju. Rattlin Rogue i Suspending Rattlin Rogue se razlikuju upravo po tome - obični ima više manjih kuglica pa radi živčanije, dok je suspend model u glavu dobio još jednu veću kuglu koja ga je tek malo smirila i ujedno produbila ton koji daje. Husky Jerk, vjerojatno najpoznatiji suspend na svijetu, tipičan je primjer ovih drugih.
 
Suspendi
 
Suspendi (engl. suspend - obustaviti, lebdjeti, odložiti) su bili pravi bum kada su izašli. Danas svaki proizvođač ima barem nekoliko suspend modela u svojoj ponudi. Nekada se radilo isključivo o plitkoroncima, danas se rade već i u verzijama koje rone preko tri metra! I tamo ostaju. Znači, glavna odlika, po kojoj su i dobili ime, im je to da zarone na određenu dubinu i tamo ostaju lebdjeti. Kako rekosmo, najčešće lagano tonu ili isplivavaju, ali nećemo cjepidlačiti. Način vođenja za koji su prvotno izmišljeni je par oštrijih poteza štapom, pa pauza. Zgodna imitacija male, izgubljene ribice koja bježi od tko zna čega, zastane na trenutak i bježi dalje. Savršeno za pospane, neodlučne ili već site predatore. Zabacite ga, dofurate pred nekakav zaklon u vodi i tu ga "parkira te" tri sekunde ili pola minute. Pa ga cimnete još 30 cm i opet ostavite. U tom trenutku obično slijedi kontra, a vašem suspendu nakon toga obično fali još malo boje i laka. Općenito omiljeni mališan za takve zadatke je Rapala Rip'N Minnow 65 (6,5 cm) u prirodnoj boji. Super realističan suspend koji lovi doslovno sve.

To što lebde na određenoj dubini čini ih i odličnim kandidatima za ultrasporo pretraživanje kojekakvih kontraštromova pri lovu smuđa. Tu su dva opće prihvaćena favorita - Ito Vision 95 i Storm Suspending Thunderstick. Ovaj drugi dolazi sa samoljepljivim točkicama od olova pa ga možete sami dovesti u savršen balans. Uz to što lebde, suspendi su odlično balansirani i zato trpe kojekakve vrste vođenja. Otprilike, sve što zamislite sa suspendom možete i odraditi.

Darteri
 
Ukucate li u neki od online prevoditelja dart ili darter, dobijete sljedeće - strelica, ubod, nagla kretnja, lovački avion, odapeti strijelu, jurnuti, emitirati, liznuti, hitar pokret, lako koplje ... Darter je i vrsta ribe slična našem pešu. Možda je to i najbolje objašnjenje za jedan od načina kako ga voditi. Upravo onako kako peš pliva - prepliva određen komad, pa stane. Znači, par brzih namotaja rolom pa pauza. Pa opet i opet. Drugi način je da ga se s par okretaja role potopi na radnu dubinu i onda polako privlači. Darteri vođeni polako imaju lijenu akciju s boka na bok koja mami velike ribe. Yo Zuri Mag Darter u RH boji svakako treba probati.

Jerkbaiti
 
Na engleskom "to jerk" znaci trzati se. Znači i nešto drugo. Jerkbaiti i jerkanje s ove strane i one strane Atlantika nemaju puno zajedničkog. U Europi se pod jerkanjem podrazumijeva rad s velikim varalicama bez kljuna za koje treba kratak i jak štap i kvalitetan multić. Takvi jerkovi vode se ritmičkim potezima štapa pri čemu jerk radi otklone na lijevu i desnu stranu. Najčešće se koriste na relativno plitkim vodama, mada ima i tonućih koji i na većoj dubini mogu prevariti štuku. Rađeni su upravo za to - da prevare štuku, mada love i bassa, a i klena.Kad Ameri jerkaju, također to rade s kratkim štapom i multićem, no ono što jerkaju najčešće se odaziva na Rattlin' Rogue, Long A, Husky Jerk ili neki sličan plitkoronac. Najezda Japanaca je svakim danom sve očitija, Megabass, Lucky Craft i Jackall su samo neki od proizvođača koji rade modele upravo izmišljene za ovakvu vrstu prezentacije. Dakle, Ameri koriste manje i lakše varke i vode ih s trzajima. Par oštrih trzaja vrhom štapa, kratka pauza, pa ispočetka. To su definitivno mamci i prezentacija za sunčan dan i plitku i bistru vodu, prezentacija pri kojoj ribolovac ne daje puno vremena ribi da razgleda mamac. Iako je najprimjerenija aktivnim ribama, često je gađaju i neaktivne, iživcirane takvom pojavom ili da obrane teritorij. Ameri ovu tehniku koriste za lov bassa, a naša štuka također fino reagira na ovako vođenu varku. A ne mora se nužno raditi o vobleru, igra i silikon i žlice.

Twichbaiti

Twich opet znači trzati. U obzir dolaze iste ili broj manje varalice, ali razlika je u tome da se one vode nešto nježnijim trzajima. Ako jerkanje imitira preplašenu ili uznemirenu ribicu, twichanje imitira kedera s kojim nešto nije u redu. Znači, imate situaciju da vam riba prati jednolično vođen mamac, ali nema namjeru zagristi. Upravo lagani trzaj vrhom štapa ili više njih za redom ponekad bude okidač koji natjera grabežljivca na napad. Rapala je pred par godina izbacila Twichin' Rap koji je ulovio dosta štuka. Isti taj Twichin' Rap je zbog toga što se da daleko zabaciti i brzo voditi odličan izbor i za bolena ljeti. Probajte, mogli bi se itekako (ugodno) iznenaditi.

Slashbaiti

Slashbait je ime koje je i opet izmislila Rapala opisujući X Rap. Slash između ostaloga znači mlatiti oko sebe, što ga vrlo dobro opisuje. X je vobler koji radi i pri najsporijem vođenju, a kada ga cimnete, "šamara" široko poput kakvog srednjeronca. Model od 10 cm je univerzalan, napada ga sve. Lucky Craft i Megabass imaju par nečujnih modela koje vrijedi imati u kutiji, za dane kad je kombinacija jake vibracije i kuglica previše. Prvi izbor nakon X-a je Ito Vision 95, koji je bez kuglica, ali jake vibracije.

Swimbaiti
 
Što sve ulazi u kategoriju swimbaita, još se ne zna. Mi ćemo se držati višedijelnih varki koje vjerno imitiraju plivanje ribe. Silueta svih je apsolutno vjerna silueti ribe, a koliko su neki realistično napravljeni, teško je opisati riječima, to jednostavno treba vidjeti. Cijene rastu i do 100 eura. Najdostupniji u nas su Prologicovi, a s obzirom da su relativno povoljni, isplati ih se ponuditi štukama i bassevirna, ako ni zbog čega drugog onda zato jer je to nešto što ribe vjerojatno nisu vidjele. Ako vam je povoljna cijena glup razlog za kupnju, evo jednog jačeg - probajte ih zato jer po Americi na njih padaju ogromni bassevi! Oni bez kljuna idealni su za plitke terene, jer plivaju tik ispod površi¬ne, a treba ih voditi ravnomjerno, može ih se tek tu i tamo lagano cimnuti, no s obzirom kako rade, i ne mora. Idealna varalica za malo lijenije među nama - baci i vuci!

Wakebaiti
 
Wakebait je naziv koji se pojavio relativno nedavno, no wakebaiti postoje odavno. Ako ste ikada bacali Mann's -1 ili Subwarta i vodili ga polako, bacali ste wakebait. Ako ste bacali kakvog jointeda i vodili ga tako da radi brazdu, i opet ste bacali wakebait. Dakle, radi se o varalicama koje rade pri samoj površini, točnije toliko blizu nje da su im leđa van vode. Što se sve wakebaitima lovi, zaključite sami. Lakše je nabrojati što se ne lovi. Naravno, ove varke su predviđene za topliji dio godine, nema smisla bacati ih po zimi.

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA