CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica OBNOVI ZNANJE O BASSU

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018


Ribolov bassa na površini poperimaRibe, naročito grabežljivci, obožavaju prijelaze. Prijelaz iz trave na čisti sprud, prijelaz s kamenog dna na pijesak, nagli prijelaz iz plićeg u dublje, prijelaz svjetla i sjene ... Neki prijelazi i nisu toliko očiti, kao prijelaz toplije u hladniju vodu, ali od ribolovaca najzanemarivaniji, a opet najočitiji prijelaz jest - površina vode.

Zašta i čime?

Ribolov na površini je izuzetno zanimljiv jer se sve odvija pred našim očima. Fantastično je kada bass ili štuka odluče da uzmu varalicu, pogotovo po ljetnjim sparinama, jer onda nema predomišijanja. Eksplozija i milijuni kapljica vode i fantastični napadi. Većina površinaca su jako aerodinamični i ne vrte se kod zabačaja, pa se s njima mogu postići daljine kao s malo kojom varalicom za bassa. Mnogim modelima ni vegetacija ne smeta. Izbor modela i načina vođenja su poprilično veliki i treba vam stvarno puno vremena da ih savladate.

Pa da počnemo s poperima. Odlika svih je da im je prednji dio (gdje se nalazi alkica za kvačenje, "usta") udubljen. Nekima manje, nekima više, ovisi o namjeni. Tako ih i dijelimo: na bućkavce i pljuskavce.

Bućkavci

Bućkavci, za razliku od pljuskavaca, stvaraju duboki zvuk koji bassu daje do znanja da se nešto događa na površini.lmaju jako izražena usta i alkica im se nalazi u sredini udubljenja. Obavezno je otežanje u zadnjem dijelu tako da varalica "sjedi" u vodi pod kutem od cca 45 stupnjeva. Rade se uglavnom od plastike, mada ima modela i od cedra i balze. Najpoznatiji model, jako učinkovit, je Rebel Pop-R. S ovom varalicom je i sve počelo.

Stariji modeli imaju reljefno tijelo i jednostavne boje, dok u serijama Excalibur i Pro Autograph nalazimo i turbo realistične dekore. Cijela filozofija ribolova s ovim varalicama je da se vode SPORO i da na što manjem prostoru naprave veću pi ..... ju. Pauza nakon izbačaja dok se valići ne raziđu je pod obavezno. Nakon toga jedno kratko "plop" tako da poper prođe što kraći put, i opet pauza. Ovaj poper radi toliku buku da je to nevjerojatno. Naravno da je zbog tih karakteristika idealan za dublja mjesta. Vrhunska varalica za pretraživanje rupa u lopoču. Obavezno mora imati onaj pernati ukras na repu, jer više puta mi se dogodilo da je bass napao varalicu dok je stajala u mjestu, vjerojatno samo zbog toga što ga je taj ukras iziritiral. I to poglavito one debele proljetne ženke! Većinom svi modeli imaju usta obojana u neku jarku boju, crvenu ili narančastu. To prvenstveno služi samo da bi se paper koji je dobrim dijelom pod vodom bolje vidio, jer ima dana kad bass samo "srkne" papera s površine, bez puno buke, pa je jedino što se primijeti nestanak crvene točke s površine.


Idealno vrijeme za ovu vrstu papera su ljetnje sparine kada bassevi traže hlad ispod lopoča, doba kada je smanjen intenzitet svjetla, dakle ujutro, uvečer i kada je oblačno. Ako ima jačih valova, onda se koriste dulji modeli kao što je Rebelov Super Pop-R. Bitna stvar je da se povlači sporo, a s povećanjem dubine vode i pauze između dva "plopa" bi trebale biti dulje. Ovi poperi često svojim zvukom isprovociraju i ribe koje se ne hrane aktivno, a i štuke ih vole. Jako.

Pljuskavci

Pljuskavci ili Chugeri su poperi koji ne privlače toliko ribu zvukom koliko vizualnim efektom. Usta su im pliće zarezana, a alka za najlon na nekim modelima je postavljena iznad centra varalice. Proizvode nježnije zvukove, ali je špricanje vode kod povlačenja puno vidljivije nego kod bućkavaca, Neki modeli na vodi stoje kao i prethodna pod kutom, ali ima i modela koji doslovce leže na vodi. To je odlika mnogih japanskih papera, kao što je Lucky Craft G-Splash. Inače, Japanci su ovu vrstu papera doveli do savršenstva: super realistični dekori, rupe na ustima i škrgama kroz koje prolazi voda da bi dodatno špricali, repna trokuka ručno vezana s najfinijim perima koja izazovno trepere i kad paper stoji, itd.

Naravno da takvi poperi koštaju, recimo Megabass Pop Max koji ima čak 6 otvora kroz koje mu voda ulazi u jednu komoru u tijelu tako da paper prilikom povlačenja lagano zaranja s glavom prema dole, a kada stanemo s povlačenjem voda izlazi i glava se diže, košta u prosjeku 25 dolara. I to u Americi. Ovo je grupa papera koji su najuniverzalniji i najpopularniji. Možete ih voditi i sporo i brzo, kontinuirano i s prekidima. Bitno je osjetiti što riba želi u tom trenutku. Idealni su i za bassa i za štuku, a neki modeli su naprosto savršeni za bolena. Neki modeli nemaju kićanku na repu, ali to kod ove vrste papera i nije presudno. Idealna mjesta za ove popere su plići sprudovi, prolazi između otoka, polja trave koja raste do pod samu površinu i prolazi u njoj, polja lopoča i kad god vidite da riba rauba na površini.

U ovu vrstu spada i Rapalin Skiter Pop, jedan od rijetkih predstavnika ove familije koji je od balze. Ovo je vrlo dobra varalica, a glavna prednost joj je što se može kod nas bez problema nabaviti. Najbolji način za povlačenje ove varalice je da par puta kratko "plopnemo", pa napravimo pauzu. "Plopovi" kod ove varalice nisu tako intenzivni kao kod bućkavaca, ali neodoljivo podsjećaju na zvuk koji se čuje dok žaba pretrčava s lopoča na lopoč. Kako ni žaba ne pretrčava 10 metara u komadu, tako ni mi ne trebamo pretjerivati s brojem "plopova".
Još jedna vrhunska varalica iz ove porodice, a da se može kupiti kod nas, je i Ownerov Cultiva Gabo Paper. A ni Stormovi Rattlin Chug Bug i Crick Hopper ne zaostaju ništa za njima.

Pribor

Idealan pribor za vođenje popera bi bio neki brzi G. Loomis od 6 stopa, Daiwin TD-Z Type R, multić (Bluesova izvedenica), Fireline upredenica i recimo Nitro NX 882 Bass Boat. No, budući da nismo u Americi i da većinu vremena lovimo s obale, moramo se zadovoljiti s nekim laganim, a brzim 9 ili 10 stopa dugačkim karboncem. Rola mora biti s dobrim namatanjem, jer većinu vremena namatamo labavi najlon, tako da ako rola ne slaže dobro obavezno nastaju "perike". Zato su idealni mali bacački multići, jer palcem pritisnemo strunu i onda ju ne namatamo labavu.

No, dok se mi naučimo loviti s multićem, možda i bassevi prestanu gristi. Obavezno s poperima koristite upredenicu, zbog direktnog kontakta s varalicom i to npr. Fireline od 6lbs. Preferira se Fireline iz razloga što on ne pliva "drito" na površini vode kao većina upredenica, nego malo "sjedne" u film tako da ima određeni otpor dok ga dižete iz vode. To znatno olakašava pravilno vođenje bućkavaca, jer da nema tog otpora špage previše bi ih pomjerali. Popere uglavnom vežite na kopču radi brže izmjene varalica

Još jedna stvar je jako bitna, a to je kontra. Za razliku od špinanja voblerima gdje ne možete kod kontre biti prebrzi, ovdje treba čekati s trenutkom za kontru. No, sačekati s kontrom je jako teško, jer se sve odvija na površini, ali ako lupite kontru dok se događa eksplozija na površini u većini slučajeva nećete ni zakvačiti ribu. Ameri kažu da treba osjetiti težinu ribe koja povlači varalicu pa kontrirati, ali dovoljno je malo pričekati i udariti. S vremenom budete stekli taj osjećaj za kontru.
U zadnje vrijeme masa proizvođača radi voblere koji u sebi imaju tzv. Weight Transfer System - kuglice u takvim voblerlma nisu flksirane na jednom mjestu, već putuju po kanalu u vobleru. Pri zabačaju spuštaju se u rep varalice i pridonose daljem zabačaju, a kada se vobler cimne, kuglice se vraćaju u radni pololaj, obično u trbuh varalice. Lovite li takvim varalicama, da bi pravilno radio obavezno ga cimnite prije nego počnete namotavati! Rapalin Long Cast, Yo Zurijev Pin's Magnet, Prologicov Prey neki su od modela s takvim sistemom.

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA