CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica OBNOVI ZNANJE O BASSU

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018


Nekoliko ponajboljih japanskih varalica koje možete koristiti i u ribolovu na pastrvskog grgeča


Yuki Ito je šef i glavni dizajner popularne japanske firme Megabass i njemu i njegovoj mašti i genijalnosti možemo zahvaliti neke od najgenijalnijih varalica za lov ne samo bassa, već i drugih riba. Ito Vision 110 je nastao 2000. godine sa željom da se Megabass probije ozbiljnije i na američko tržište. Američki način ribolova varalicama minnow oblika je poprilično agresivan sa jakim cimanjem vrha štapa (twitching) tako da varalica radi vrlo eratično. Specijalno dizajniran oblik Ita 110 je upravo fantastično dizajniran baš za tu vrstu ribolova jer oblik tijela i pametno postavljeno otežanje u obliku dviju tungsten kuglica te kljun voblera male površine iziskuju puno manju silu potrebnu da vobler izazovno bljeska nego što je to bio slučaj sa klasičnim minnow varalicama, tipa Storm Thunderstick ili Rapala Husky jerk. A sa mekšim i osjetljivijim štapovima i tanjom strunom možemo izvući više akcije iz svog mamca i učiniti ga još zavodljivijim. No, Ito Vision 110 lovi i kod sasvim normalnog povlačenja. lsprobajte ga prvo u plićaku i vidjet ćete kako izazovno bljeska bokovima i ide široko pri sporom povlačenju. Čim ubrzamo vobler radi sve uže i naravno da jače bljeska. I onda vidimo pravu snagu ovog voblera a to je da drži smjer i ne iskače iz vode ni pri najvećim brzinama kojima bismo ga mogli povući! Naravno da ova varalica ne glumi ranjenu ribicu već jednostavno igra na kartu dobre vidljivosti i hiper-realizma. A hiper-realizma definitivno ne manjka ako pogledamo dekore ove varalice. Jednostavno je fascinantna količina preciznosti i pažnje prema detalju svake posebne varalice. Dekori su fantastični, i izgledaju puno bolje uživo (i u vodi) nego na slici.

Megabass Ito Vision 110

Ito Vision 110 je Megabassov proizvod iz Ito Engeneering tvornice, što znači da je kalup za ovu varku radio sam Yuki. Svjedoci tome su i japanski znakovi koji predstavljaju slova "I" u lijevom oku i "TO" u desnom oku vablera. Pravi vobler s potpisom! Varalice su opremljene posebnim Katsuage trokukama koje radi japanska firma Duel. Na modelu Ito Vision 110 ih je tri, što poboljšava kačenje riba kad se varalica vodi brzo a i odlično je za balans. No, da bismo bili baš precizni - Katsuage je oznaka za trokuke sa vanjskom kontrakukom i na normalnom Itu 110 koji je suspend, prednja i zadnja su Katsuage, a srednja je obična trokuka bez kontra kuka. Na morskom modelu koji ima permastil udice, prednja i zadnja su normalnog oblika sa kontra kukama a srednja je Katsuage. Dosta ljudi baš ne vole ove udice jer su im premekane za njihovu vrstu ribolova, no ipak moramo imati na umu da je ovo varalica dizajnirana za bassa kojega Ameri ipak love najviše na najlon. Nije Yuki razmišljao da će netko ovo koristiti na Savi, sa Sportexom od 100 grama i najdebljim Whiplashom! U svakom slučaju, ako je nemate, nabavite, kupite, ukradite, pozajmite, ili, već na bilo koji drugi način dođite do ove varalice, jer nije bez veze na prvom mjestu popisa samuraja! Nema te ribe koja ovo neće maznuti

Megabass Ito Vision 95

Ito Vision 95 je zamišljen kao varalica za ribolov u teškim uvjetima, u kristalno bistrim i relativno hladnim jezerima, gdje se love uglavnom neaktivne ribe koje su već vidjele sve najbolje što japanska industrija ima za ponuditi. Japan je mnogoljudna zemlja, a ribolov bassa je jako popularan tako da njihove vode (a i ribe u njima!) trpe enormni ribolovni pritisak i ribe su poprilično istrenirane. I onda se pojavi Ito Vision 95, mutavi suspend vobler koji radi i pri najmanjem trzaju! Idealno za neaktivnu ribu. Njegova tajna je u dizajnu donjeg dijela trbuha i balans štangici od tungstena. Donji dio tijela je rađen kao šire korito da bi se u njega mogla postaviti balans štangica od tungstena koja ide skoro cijelom duljinom tijela i tako vobler drži u jednom predivnom lako promjenjivom balansu, te je dovoljan i najmanji trzaj da varalica zatitra. A kad zatitra, fantastični dekori tako fino zabljeskaju svojim Guam (tvar koja se dobiva iz izmeta guano majmuna - ima najljepšu srebrnu boju!) premazom da je to milina! Ovo nije varalica za jaku struju, u jakoj struji se ponaša kao Husky Jerk i nije nešto posebno lovan, ali je zato izmišljen za mirnjake i kontraštrom.Rijetko koji vobler se može tako polako voditi a da izazovno radi. A da je k tome još i suspend i da nema zvečku - definitivno nijedan! A na jezeru je ovaj vobler nepobjediv! Polako ga vodite tik do lopoča ili kakve druge prepreke ili lagano twitchajte. Ova varalica zbog svog specijalnog balansa neće samo stati kao ukopana poslije trzaja već će napraviti još kakav sitni pokret prije nego se smiri. A to je za štuku, bassa ili ostriža... ubitačno! Varalica je opremljena sa dvije Katsuage trokuke, dakle, obje imaju kontrakuku s vanjske strane. To je malo drugačije nego što smo navikli, no po riječima Yuki Ita ima puno smisla kad se riba ulovi samo za jednu kuku trokuke, recimo zadnje. U većini slučajeva riba bježi od nas i varalica joj se nalazi s vanjske strane lica i kontrakuka koja je postavljena s vanjske strane udice bolje kontrolira ribu da se ne otkači. Ovu varalicu napadaju sve vrste i sve veličine riba tako da se ne iznenadite ako vam u goste dođe crvenperka ili babuška, pogotovo ako špinate smuđa na nekoj šodrani po noći, kad se keder mrijesti.

Team Daiwa Minnow 1091 SP

Još jedan mutavi suspend, no ovaj nije rađen za polaganu prezentaciju (mada to ne znači da ne lovi kada ga vučete polako), ovo je pravi atletičar među voblerima! Baca se dalje nego bilo koji drugi vobler njegovih dimenzija (9 cm) i može se jako brzo vući kroz vodu a da radi pravilno, što je idealno za panulu na plavu ribu ili za slatkovodni ribolov na bolena. Prvenstveno dizajniran za ribolov japanskih prefriganih i splašenih brancina, gdje su dugi zabaci jednostavno stvar bez koje se ne možete nadati ulovu, TD Minnow je našao mjesto i pod suncem (ili bolje rečeno, pod površinom) i na našim vodama, kao idealna varalica za ribolov svih vrsta grabežljivaca, pogotovo bolena, smuđa i bassa. Tajna je u njegovom patentiranom sistemu za pomicanje težišta. Riječ je o mesinganoj štangici koja ima rupu u sredini i nalazi se montirana na plastičnu šipku po kojoj može kliziti. Kada vobler postavimo okomito, štangica se spusti u "rit" vablera i na taj način vobler leti pravo kao metak, bez izvrtanja i sličnih kerefeka koje bi skraćivale duljinu zabaca. Nakon pada u vodu, dovoljno je početi s namotavanjem pa da štangica otklizi u radni položaj. To se do tada a i poslije uvijek radilo s kuglicama u komorama koje su se selile, ali nus produkt toga je da su ti vobleri, pored dobrog leta, imali i komponentu zvuka koju ovaj vobler ne posjeduje. A to je ponekad od posebne važnosti za uspješan ulov. Pogotovo kod picajzle kakav je smuđ. Izrada ovih voblera je odlična, dekori su svi odlični i lovni, trokuke su super, nema ih potrebe mijenjati. Izvadite ga iz kutije i odmah je spreman za korištenje. Samo dodajte vodu! I ribe u njoj.

Team Daiwa Minnow DB SP

Jednako kako se Megabass prilagodio sa Ito Vision 110, izbirijivom i tradicionalno orijentiranom američkom tržištu, tako je i učinila Daiwa sa modelom TD Minnow DB. Ova varalica je nastala u suradnji sa američkim profićima u ribolovu bassa i namijenjena je ribolovu bassa klasičnom twitch tehnikom. Vobler naravno ima kuglice,
no ono što ga izdvaja od ostalih američkih i "američkolikih" voblera je njegov kompaktni dizajn i veličina od 9 cm. Za ovaj vobler nećete trebati kolac od štapa da ga pravilno pokrenete da radi ali njegov rad i kuglice su dovoljno izazovne i za najveće primjerke iz velikouste porodice. No, nije se samo izgledom i performansama Daiwin vobler ravnao po Americi, već, na sreću i cijenom, tako da za ovog ljepotana nećete morati dati pola tjedne plaće, ako ga uspijete uopće naći negdje.

Team Daiwa Poper ZEROTD

Poper ZERO, pored fenomenalno detaljnog izgleda sa 3D očima i reljefnim tijelom koje simulira ljuske, krasi i jedan novitet nikad do tada viđen u svijetu varalica, a to je otvor za vodu na prednjem dijelu popera koji je povezan sa otvorima na svakoj strani popera u visini škržnih poklopaca. U praksi to izgleda tako da kad popnemo, voda poperu ulazi u "usta" i izlazi kroz "škrge" van i tako stvara dodatne mjehuriće i dodatno prska. Vrlo realistično, zar ne? TD Poper ZERO je u biti pljuskavac, namijenjen je za brži ribolov i njegova lovnost počiva na tome da šprica dosta vode oko sebe, no moguće je s njim loviti i ultra sporo, pri čemu proizvodi vrlo atraktivan zvuk a i hiper-realističan oblik i izgled pomažu pri tome da ga oprezni grabežljivci radije zagrizu nego neki drugi poper. Kićanka od pravog perja jako zavodljivo titra kada se nalazi u vodi, a tanke, ali jake i turbo oštre trokuke sigurno kvače sve ribe koje zagrizu. Posebno bih ga preporučio za ribolov školovanih bolena koji (misle) da su već sve vidjeli, kao što su recimo oni na Dravi, u Sigečkom zatonu. Doduše, par onih koji su glasili za neuhvatljive je već nekoliko puta upoznalo malog Japanca!

Yo Zuri Arms Swisher

Iako je tvrtka Yo Zuri već dugi niz godina na našem tržištu i mnogi ju ne vide kao nekoga ravnog Megabassu , DEPS-u, Yamamotu, Daiwi i sličnima, to je ipak čistokrvna japanska firma sa genijalnim varalicama. Među sedam samuraja spada i ovaj proper jer je jedan od najgenijalnijih koji je ikada napravljen. Mali i kompaktni dizajn sa idealno izbalansiranim propelerom je tako dobro pogođen ne samo za bassa, već i za bolena i zubatu nesretnicu, štuku. Ova varalica ne trpi nikakve sajlice pa kao takva često biva plijen proždrljivih štuk(ir)a i to je najčešći način na koji ćemo ostati bez nje. Odličan je također i za bolene.

Megabass Giant Dog X

Sedmoricu veličanstvenih ili sedmoricu samuraja završavamo sa najboljom, Walk the Dog varalicom! Inovacija kod ove zare je tzv. Roll-walking akcija, kod koje zara ne ide samo lijevo-desno već i "valja" bokovima. Na taj način varalica miče više vode i prska oko sebe što radi dodatne mjehuriće koji mame grabežljivce plus što ovu zaru stvarno ne treba znati voditi, ona kao da radi sama od sebe. I najvažnije, za razliku od drugih velikih zara, može se jako brzo voditi bez da iskače iz vode ili gubi akciju. Kao i svaka varalica iz Megabass tvornice, niti ova nema samo jednu akciju i jedan način vođenja. Prva je klasičan Walk-the-Dog, na koji smo navikli i kod drugih varki, odsječenijim cimanjem Velikom Cucku ćemo potapati glavu pod vodu i zbog reljefnosti škrga će davati zvuk kao poper ali će i dalje ići lijevo-desno. Ako mu s namatanjem viška strune na roli još dodatno smanjimo mogućnost kretanja, tada će varalica samo umakati glavu u vodu i izranjati kao da pliva prsno. Ovo je najsuptilnija prezentacija i pali sa dosta pauza kod riba koje baš i nisu aktivne. Pustite slobodno bassa da gleda varku i minutu ako treba, neće skužiti da je prijevara sve dok ga ne budete drilali za još jedan photo session!

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA