CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica OBNOVI ZNANJE O BASSU

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018


Ribolov  leptirima-mepsevima


Varalica koju nazivamo leptir, spiner ili jednostavno meps sastoji se od čvrste žice - osnove tijela, krilca na rotatoru, utega, pokoje perle te najčešće trokuke udice, eventualno s ukrasom ("kićankom" ). Postoje verzije s dva i više istih ili različitih krilaca, s osnovom tijela u formi protupregrizajuće sajle umjesto žice, s otežanjem ili bez, itd. Za napomenuti je činjenica da dubinu i vibraciju spinera uvjetuju osnovno otežanje spinera i veličine krilaca (oznaka 00, 0, 1, 2, 3, 4, 5, a kod nekih proizvođača i 6 i 7), kut koji krilce zatvara u odnosu na tijelo (što manji kut, postizanje veće dubine), ukrasi na udici (kao dodatak na trokuki na spineru, ovakvi ukrasi zbog svojih neupijajućih ili plovnih svojstava sprječavaju brzo tonjenje spinera), kao i brzina privlačenja spinera k ribolovcu namatanjem ribolovne niti (brže privlačenje rezultira izdizanje spinera prema površini ili ne dozvoljava spineru da tone).

Za ribolov bassa primjenjivi su spineri s krilcima do broja 5. Glavna svojstva spinera su dobro raspoređen balans i mogućnost pretraživanja svih slojeva vode, faktor iznenađenja koji nastane pri padu na površinu, jaka vibracija pri kontinuiranom privlačenju i optička varka koja nastaje bljeskanjem rotirajuće površine krilca, te niska cijena, što čini ovu varalicu jednom od skrivenih i zaboravljenih favorita u ribolovu bassa na zatravljenim vodama.

Sakrivanjem vrhova udice u vunu, dlaku, perje i silikonske ukrase, ili fiksiranjem trokuke u istoj ravnini s tijelom spinera, dobivaju se skoro nezakvačive varalice pogodne za vođenje na terenima s preprekama. Kao i u ribolovu žlicama, izbačajima u obliku lepeze pretražuju se velike vodene površine s jednog mjesta na obali. Zavisno od modela, pružaju mogućnost ulova neaktivnih riba zbog jake vibracije i mogućnosti izuzetno sporog vođenja.

Leptiri s "colorado" krilcem

Zbog skoro okruglog oblika i rotacije pod 50° na osnovu tijela leptir opremljen ovakvim krilcem stvara veliki otpor pri vođenju zbog čega nije primjenjiv na tekućim vodama. Pri ravnomjernom privlačenju uranjati će pliće, a idealan je za pretraživanje plićih stajaćih voda i nepravedno je zapostavljeni mamac za bassa.

Leptiri s "indiana" krilcem

Širi ovalno zaobljeni oblik krilca na donjem dijelu koji rotira u odnosu na žicu pod kutem od 40° na spineru stvara veći otpor pri vođenju, ali puno manji od "colorada". Primjenjiv je na tekućim i mirnim vodama, idealan za pretraživanje svih slojeva vode.

Leptiri s "aglia" krilcem

Širi, na oba kraja ovalno zaobljeni "aglia" oblik krilca koje ravnomjerno intenzivno rotira u odnosu na žicu pod kutem od 60° proslavila je izuzetna varalica Mepps Aglia francuske proizvodnje. Ovakav spiner primjenjiv je na sporo tekućim i mirnim ne predubokim vodama kao i za brže privlačenje na tekućim vodama, idealan za pretraživanje površinskih, podpovršinskih i srednjih slojeva vode, pogotovo u uvjetima kada treba sporije izvesti prezentaciju mamca. Rotacijom krilca stvara jaku vibraciju i otpor vodi, a pri povlačenju se izdiže prema površini. Jedan je od omiljenih zalogaja velikoustog proždrljivca.

Leptiri s "comet" krilcem

Širi, na oba kraja četvrtasto - ovalno zaobljeni oblik krilca koje rotira u odnosu na žicu pod uglom od 45°. Ova vrsta leptira je ime dobila po Meppsovom modelu Comet sa svakako najpoznatijim dekorom Black Fury (crno krilce sa žutim točkama). Ovakav spiner primjenjiv je na mirnim, ne predubokim vodama, a idealan je za pretraživanje površinskih, podpovršinskih i srednjih slojeva vode za vjetrovita vremena. Rotacijom krilca stvara jaku vibraciju i otpor u vodi, ali manji nego "aglia".

Leptiri s "willow long" krilcem

Uski izduženi oblik krilca u obliku vrbovog lista koje rotira u odnosu na žicu spinera pod kutem od 30° i može se voditi većim brzinama i u jako brzoj tekućoj vodi nizvodno i poprečno preko vodenog toka, kao i na većim dubinama, za koje je primarno i namijenjen, te za varaličarenje bassa ljeti na stajačim vodama. Ovaj tip krilca, kao i "Jusox" tip, najvidljiviji je ribi, a atraktivnost postiže bljeskanjem ili sakrivanjem i otkrivanjem tijela koje je obično obojano živim bojama i oblika više zrnaca ikre.

Leptiri s "lusox" krilcem

Predstavlja krilce čija se površina dijeli na tri osi i koje na spineru rotira u odnosu na žicu pod kutem od 25°, većom i manjom brzinom na tekućim i mirnim vodama, a idealni su za pretraživanje plićih terena. Iako su ovakvi prvenstveno namijenjeni štuki, uredno love bassa u zatravljenim stajačim vodama kada se skine serijska trokuka i zamijeni "worm" udicom opremljenom nekim duguljastim crvolikim silikoncem na "weedless" način.

Najačešće korišteni modeli leptira

Najčešće korišteni modeli leptira za lov pastrvskog grgeča su Meppsovi modeli Aglia, Comet, Aglia Long i Lusox, Blue Fox Vibrax Minnow Spin (kombinacija Rapalinog modela voblera Original i krilca tipa "aglia"), Blue Fox Vibrax Shallow (zvečeći spiner s "aglia" krilcem, koje se rotira pri 60 stupnjeva na žičanoj osnovi preko zvonasto izvedenog lima smještenog preko otežanja i žičane osnove, namijenjen je ribolovu na plićim stajačim vodama ili sporijem povlačenju na tekućim vodama, diže bassa iz dubine), Blue Fox Vibrax Original u više izvedbi (zvečeći spiner skrilcem tipa "comet" koje rotira pri 60° na zvečećoj kupoli, namijenjen je ribolovu na plićim stajačim vodama ili bržem povlačenju na tekućim vodama), itd

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA