CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica OBNOVI ZNANJE O BASSU

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018


Ribolov 
žlicama

 

Žlice se uglavnom proizvode od metala ili od kombinacije metala i pjenaste tvrde spužve. Njihov rad je lelujav, one lepršaju kroz sve slojeve vode zbog konkavno udubijenog (ili konveksno izbočenog, kako vam se više sviđa) i zakrivijenog tijela. Glavna svojstva su im, uz lelujanje, dobar balans i precizni izbačaj (ovisno o modelu), pretraživanje svih slojeva vode, faktor iznenađenja koji nastane pri pljusku na površinu (što je ujedno i jedna od tajni vođenja žlica), jaka vibracija pri kontinuiranom privlačenju i optička varka bljeskanjem površina.

Raznolikost modela

Atraktivnost žlice je kod većine modela postignuta reljefnom obradom konveksno izbočene površine u obliku krljušti, rupa, kanala i slično, kao i lijepljenjem prizmatičnih ili holografskih folija. Dodatna atraktivnost postiže se dodavanjem tankog plastičnog ukrasa u srcolikom obliku na alku koja spaja udicu s tijelom, raznih vunenih ili silikonskoplastičnih ukrasa na trokuki, te zvučnim efektima (kuglice, perle i zveckanjem jedne o drugu kod duplih žlica). Na žlicama su ove prerade moguće jer ne mogu svojom malom masom i površinom znatnije utjecati na njihovo kretanje. Sakrivanjem vrhova udica u vunu, dlaku, perje i silikonske ukrase ili tzv. "weedlees" izvedbom same žlice dobivaju se modeli pogodni za vođenje na terenima s preprekama. Međutim, kako "weedless'' modeli obično imaju i veću težinu, većina takvih modela nije upotrebljiva na plićim vodama, ali na dubljim vodama s puno podvodnih prepreka mogu biti itekako atraktivne pastrvskom grgeču.

Poradi spomenutog načina balansiranja žlica proširenjem u jednom, obično donjem dijelu (onom do udice), žlice spadaju u "dalekometnu artiljeriju". Daleki izbačaji u obliku lepeze na vodi pospješuju pretraživanje velike vodene površine s jednog mjesta na obali. Atraktivne su bassovima od trenutka pada na površinu, tijekom tonjenja ili vođenja, skroz do pada na dno kada postaju samo bljeskavi detalj na dnu. Ne rade jedino dok su nepomične na dnu. Zavisno od modela (teži, lakši), žlice pružaju mogućnost ulova neaktivnih bassova zbog jake vibracije i mogućnosti izuzetno sporog vođenja za razliku od voblera koji postignu vibraciju tek određenom brzinom namotavanja.

Vođenje žlica i najčešće korišteni modeli

Jedan od bitnih čimbenika za vođenje žlica jeste njihova opremljenost vrtilicom koja smanjuje uvrtanje ribolovne niti pri vođenju. Većina žlica ima svoj specifični rad, koji se očituje rotacijom žlice oko svoje osi prilikom puštanja žlice da tone prema dnu, bržeg povlačenja u mirnoj vodi, laganog povlačenja u brzoj vodi ili trzanja iz zgloba na svim vodama. Ovisno o površini tijela, a i načinu vođenja, žlice lelujaju na način da se "prebacuju" s jedne na drugu stranu ili zbog težeg balansa s jedne strane (koji se postiže proširenjem tijela na jednom kraju) da teži kraj vuče prema dnu, a utjecaj vode na cijelu površinu ne dozvoljava okomito poniranje.

Bass u doba slabije aktivnosti uzima žlicu koja se privlači ravnomjerno prema sebi u konstanti, ravnomjerno prema sebi cik-cak u konstanti, ravnomjerno prema sebi gore-dolje u konstanti, neravnomjerno prema sebi s pauzama (kada se prestankom namotavanja, pauzom ili olabavIjenjem ribolovne niti žlica lelujajući spušta prema dnu i pri tome pretražuje sve slojeve vode okomitom linijom), te "count down" vođenjem sa sve dužim pauzama. Lagani modeli koriste se za pliće mirne vode. Obično se ne mogu dalje izbaciti, a neke od njih su i izrazito neprecizne, ali po lovnosti trenucima smanjene aktivnosti bassa premašuju lovnost težih žlica.

Najčešće viđene i korištene žlice kod naših varaličara su manji modeli DAM. Effzett (prva je napravljena u Njemačkoj davne 1914.), zatim Abu Toby (žlica duguljastog tijela u blagom "S" obliku s dva bočna tipizirana blago savijena izbočenja crvene boje), Abu Atom (žlica duguljastog tijela s 5 reljefno izvedenih polukružnih utora), Profiblinker (izuzetna i lagana žlica njemačke proizvodnje duguljastog i udubijenog oblika sa širim donjim krajem), Tasmanian Devil australske tvrtke Wigstons Lures (specifična žlica od olovne cjevčice zalivene u prozirnu plastičnu masu), Blue Fox Trout & Pike Ouiver (konkavno udubljena uska duguljasta žlica s u obliku slova "S"), Rapala Minnow Spoon (žlica oblika slova "J", ne proizvodi se više), itd.

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA