CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica OBNOVI ZNANJE O BASSU

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018


Ribolov pastrvskog grge
ča Spinnerbaitom i Buzzbaitom

 

 

Ako su ribolovni tereni na kojima lovimo plitke ili dublje stajaće vode obruljene šašom i potopljenom trskom i pune potopljenih stabala i panjeva, a ljeti još i prepune vegetacije, tada nam se u ribolov ni ne isplati krenuti bez "nezakvačivlh" varalica, a pogotovo ne bez Spinnerbaita i Buzzbaita. Spinnerbaiti i buzzbaiti se uglavnom proizvode od raznih komponenti koje se slažu po specifikaciji proizvođača na žičano tijelo - osnovu, no veoma se jednostavno mogu raditi i u kućnoj radinosti.Spinnerbait


Spinnerbait je tonuća varalica koja se proizvodi i koristi od početka prošlog stoljeća, prvo kao temeljni model imenom Twin Spin kojeg je izumio izvjesni Shannon 1917. godine, a u današnjim oblicima se u SAD-u se koristi od sredine prošlog stoljeća. Sastoji se od čvrste žice - osnove tijela, izvedene u obliku vodoravno položenog širokog slova "V", jednog krilca na izdignutom kraku spojenog za tijelo vrtilicom, te još jednog krilca spojenog rotatorom za žicu ispod gornjeg krilca, otežanja tipa "bullet" na donjem kraku žice, pokoje perle, te s ukrasom ("kićankom") na predimenzioniranoj jednokukoj udici ulivenoj u otežanje. Uz fiksirano "bullet" otežanje postoje i plosnata otežanja gdje se žica kreće slobodno što doprinosi težem kvačenju i dodatnom provociranju ribe.

Tijelo varalice u obliku slova "V" razgrće mekše prepreke pri vođenju, a zbog elastičnosti odbija se od tvrđih. Gornje krilce se na žicu kvači preko vrtilice, a rjeđe najobičnijom alkom koja ograničava rotaciju krilca. U slučaju dvokrilnog spinnerbaita krilca su obično kombinacije dva oblika, npr. gornje krilce je "willow" tipa, a donje "colorado", međusobno suprostavljena konkavnim udubljenjima. Na nekim spinnerbaitima je posebno "jointed" krilce napravljeno presijecanjem krilca na dva ili tri dijela i njihovim povezivanjem alkicama u jednu cjelinu, što stvara osim rotacije i dodatnu provokaciju lelujanjem.

Kod spinnerbaita dubinu do koje mogu potonuti i brzinu potonuća uvjetuje osnovno otežanje, vibraciju uvjetuju veličina i oblik krilaca, ukrasi na udici koji zbog svojih neupijajućih ili plovnih svojstava sprječavaju tonjenje spinera, te brzina privlačenja.

Glavna svojstva

Glavna svojstva spinnerbaita su dobro raspoređen balans i daleki precizni izbačaj (ovisno o modelu), mogućnost pretraživanja svih slojeva vode, faktor iznenađenja koji nastane pri pljusku na površinu (što je ujedno i jedna od tajni vođenja spinnerbaita), jaka vibracija pri privlačenju i optički efekat - bljeskanje rotirajuće površine krilca, pulsiranje žice i trakastog ukrasa, vibracija dodanog silikonskog mamca na udicu, te zveckajući efekt. Najbolje ih je koristiti vezanjem za ribolovnu nit direktno, bez kopče.


Atraktivnost krilaca postignuta je korištenjem krilaca u srebrnoj, bakarnoj i zlatnoj boji, ili bojanjem istih u različite provokativne boje, te reljefnom obradom konveksno izbočene površine u obliku krljušti, rupa, kanala i slično, kao i lijepljenjem prizmatičnih ili holografskih folija. Dodatna atraktivnost varalice postiže se dodavanjem raznih silikonskih varalica na udicu, te tretiranjem atraktantima.

Buzzbait

Osnovna razlika između spinnerbaita i buzzbaita je u tome što je spinnerbait tonuća nezakvačiva varalica namijenjena vođenju u svim slojevima vode, a buzzbait namijenjen ribolovu na površini na superzatravljenim vodama. Kao i spinnerbaiti, osnova tijela je polegnuti "V" oblik, na čijem se donjem kraku nalazi jig udica s ukrasom, a na gornjem dijelu se umjesto krilaca nalazi elisa koja pri pravilnom vođenju na površini proizvodi brbotav zvuk uz puno pljuskanja.

Elise mogu biti trokutaste s krajevima donjeg dijela savijenim u različitim pravcima, mogu biti delta oblika ("buzz"), a rade se i ovaine poput bumeranga, te ln-Line koji se direktno montira na tijelo - žicu ("smile" oblik). Međutim u upotrebi su uglavnom "buzz" oblici prave elise.
Na krilcu delta oblika može biti 2, 3, 4, 5 ili 6 krakova eventualno probušenih radi stvaranja veće buke, a u upotrebi su uglavnom metalni modeli, iako postoje i plastični tj. plivajući modeli. Buzzbaiti zbog rotacije krilca - elise lošije i nepreciznije lete pri izbačaju, a pri vođenju ne idu pravocrtno, već u stranu. Sve ostalo je u pravilu isto kao i u spinnerbaita.


Najpopularniji spinnerbaiti

Koji su spinnerbaiti i buzzbaiti najčešće u upotrebi? U opticaju su Mepps Killer (opremljen s dva "aglia" krilca i kvalitetnom jig udicom, na kojoj je dvobojna suknjica širih trakica od tvrđeg materijala), Mann's Ondulator (proizvodi se u težinama od 7 i 14 g, a ima samo jedno "jointed" iz tri dijela), Mann's Classic ( 4 veličine, opremljen s dva krilca, a u pakiranju s njim dolazi i silikonski mamac u obliku crva s dva duga repića bijele boje), Mann's Agitator (proizvodi se u težinama od 4 i 14 grama, elisa je dvokrilna, napravljena od šuplje plastike i ima plutajuća svojstva pa po padu u vodu varalica ne tone nego pliva, a "skirt" leluja pod površinom), Owner Cultiva Spinnerbait (opremljen s dva "long" krilca s reljefnom doradom i urezanim nazivom i s Ownericom ulivenom u otežanje oblika riblje glave s realističnim "ribljim okom), Illex Eruption Gedini spinnerbait ovog proizvođača, radi se samo u jednoj veličini i 6 dekora utega i ukrasa na udici, te u dvije opcije izvrsno poIiranih krilaca s reljefno utisnutim imenom) itd.

Prednosti spinnerbaita

Spinnerbait je varalica koja zbog svog nesvakidašnjeg oblika (a moramo priznati - i zbog izgleda) odbija dosta varaličara koji nemaju povjerenja u nešto novo, ne žele priznati da su prvu ribu prevarili leptirom kao i većina svih drugih ribolovaca, a ta varalica je bila uzor konstruktoru spinnerbaita. Međutim, kada bi malo zrelije razmišljali, uvidjeli bi da je vrh udice sakriven u ukrasu prilikom vođenja zaštićen od kvačenja za prepreke, i rotacijom krilca da je udica okrenuta na gore i da zbog toga teško može negdje zapeti, ali da je zato vrh kod griza ribe puno otkriveniji nego žicom zaštićene udice kod npr. "weedless" žlica, da je udica jedna od onih čiji vrh nije zakrivljen u odnosu na tijelo i da je u ravnini sa žicom "V" oblika tako da je izbjegnuto "izvirivanje" vrha udice i da je vrh konstrukcijski zaštićen od kvačenja, da osim rotacije proizvodi i druge nadražajne efekte, da se pri nailasku na površinsku prepreku kao što je npr. lokvanj penje na nju postavljanjem iz okomitog u vodoravni položaj do padanja nazad u vodu kada se postavlja opet u okomiti, radni položaj što će izazvati ribu ispod lokvanja na napad .... Zato, u ovu vrstu varalica treba imati povjerenja - i rezultat u ribolovu bassa neće izostati! :wyq:
Načini prezentacije spinnerbaita i buzzbaita

 

Napad na spinnerbait obično se osjeti kao jak ili slab udarac, jedan ili više udaraca, sporo ili brzo odnošenje u stranu tj. 'zanošenje', otežano vođenje ili postupno zadržavanje varalice, naglo zadržavanje u mjestu (tzv. 'zakucavanje') ili pak kao naglo otpuštanje ribolovne niti, uz neobavezan osjećaj težine s druge strane ribolovne niti. Kod vođenja buzzbaita napad riba se očituje i tako da riba iskoči iz vode iza varalice i napadne je s gornje strane pri padu nazad u vodu.

Spinnerbaiti i buzzbaiti namijenjeni su i ribolovu po vjetrovitom vremenu i u uslovima manje vidljivosti. Modeli s većim krilcima koriste se u mutnoj vodi, a s manjim krilcima u mirnijim uslovima, u doba slabije aktivnosti bassa ili kada znamo da se nalazi pri dnu. Izbačaj se vrši tako da se usporava ribolovna nit prstima jedne ruke da varalica pri letu ne izvuče previše strune što može dovesti do zaplitanja, a pri doticanju površine treba odmah zategnuti ribolovnu nit i sve do privlačenja obali treba je držati zategnutom. Vrh štapa treba dignuti visoko u odnosu na vodu, a varalica se vodi do obale ili čamca bez dugih pauza ili polaganja štapa nisko i postrance.


Buzzbait se u pravilu prebacuje preko zatravljenog područja ili granja, a s vođenjem se počinje odmah po padu varalice na površinu. Spinnerbait se u pravilu prezentira iza zapreka kao što su ukrštene grane nad površinom, iza polja lopoča, uz i na pojas trave, preko stabla koje viri iz vode, preko stijenja, na granicu svjetla i sjene. Kao i kod buzzbaita najbolje je odmah početi s namatanjem, a bolje je sasvim usporiti namatanje ribolovne niti nego prestati s namatanjem.


Načini vođenja

Ravnomjerno pravolinijski - jednakom brzinom namatanja od mjesta ubačaja u vodu do obale ili čamca. Prilikom ovakvog vođenja na varalicu će se zalijetati uglavnom aktivne ribe grabežljivice koje se nalaze u sloju vode kojim se vodi varalica.
Countdown - po zabačaju na mjesto s dubljom vodom rade se sve duže i duže pauze pri čemu spinnerbait tone sve dublje i dublje
Trzanjem pri ravnomjernom pravolinijskom vođenju - time izazivamo neravnomjerni rad varalice svakih nekoliko sekundi prestankom i ponovnim pokretanjem rotacije krilca i pulsiranje 'skirta' što često izazove ribu na napad. Varaličar ne bi smio odvraćati pozornost s mjesta uranjanja ribolovne niti u vodu ni u jednom trenutku, jer se napad ribe na varalicu pri ovakvom načinu vođenja možda neće osjetiti kao udarac.
Valovita prezentacija - spinnerbait se vodi bez prestanka namotavanja i dodirivanja dna mijenjanjem brzine vođenja sa sporog na brže. Ovaj način koristan je prilikom vođenja oko vodenih prepreka i iznad potopljenih pojaseva vodene vegetacije.
Trzajuća prezentacija s pauzama - pauze se izvode bez prestanka namotavanja, tj. smanjenjem brzine namotavanja na sasvim spori režim. S povremenim doticanjem dna ili prepreka, mijenjanjem brzine vođenja sa sporog na brže ili naglim trzajima iz zgloba spinnerbait se diže ili spušta u strogo okomitom režimu.
Cimanjem lijevo - desno - pri svim gore spomenutim načinima vođenja dodatna atraktivnost rada varalice postiže se izbacivanjem s pravolinijske putanje blagim ili oštrijim pokretima zgloba ruke koja drži štap u lijevu i desnu stranu po 5 - 10 cm u različitim intervalima. Nekada je baš ovaj povremeni postupak pri vođenju varalice ribi poticaj na napad.
Navođenjem i penjanjem na prepreke (propadanjem) - spinnerbait i buzzbait treba laganim namotavanjem navući na list lopoča tako da krilca ili 'skirt' visi i leluja u vodi, pri čemu vrhom štapa i nategnutom ribolovnom niti treba raditi vibrirajuće sitne pokrete. Time se postiže drhtanje lista lopoča i dodatna aktivnost trakastih niti koje u vodi šire i skupljaju. Ukoliko tada ne dođe do napada ribe treba lagano povući varalicu s lopoča i pustiti da potone okomito između listova lopoča. Također je moguće varalicu navući na granje nad vodom laganim namatanjem, a zatim je popuštanjem ribolovne niti navesti da padne s grane u vodu i okomito tone uz samu granu do dna. U oba slučaja atraktivnost za ribu i za njezin napad je velika ukoliko se nalazi pod lopočem ili uz granje i promatra što se to miče iznad nje. Još jedan od ovih načina je navođenje spinnerbaita (ili rjeđe buzzbaita) preko poprečno postavljene potopljene grane, a zatim se prebacuje preko nje kratkim trzajem.
Zabačajem na obalu i potom navlačenjem u vodu - ako procijenimo da bi pljusak varalice na površinu mogao uplašiti bassa varalica se baci na obalu, a zatim se navuče u vodu i počne s aktivnim vođenjem uz samu obalu. Ovaj način idealan je i za ribolov spinnerbaitom na užim usjecima ili kanalima na stajačim vodama, prebacivanjem s jedne obale na drugu.
Zabačaj u vis - pri zabačaju se koristi efekt iznenađenja tako da se varalica zabaci visoko iznad vode i u najvišem dijelu putanje se nit zaustavlja pritiskom palca na špulu role. Varalica pada okomito na površinu uz specifičan zvuk, čime izazova ribu
na napad bez obzira u kojem se vodenom sloju ta riba nalazi.

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA