CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica OBNOVI ZNANJE O BASSU

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018


Slug-Go i Fin-S FishDanas su Slug-Go i Fin-S Fish među najkorištenijim i najučinkovitijim silikonskim varalicama namijenjenim prvenstveno bassu, kako u svijetu, tako i kod nas. Da bismo stekli potpuniji uvid zašto je to tako, potrebno je vratiti se u prošlost, preciznije u sredinu 80-ih godina prošlog stoljeća, a gdje drugdje nego u kolijevku bassolova - Sjedinjene Američke Države.

 

Slug-Go


Naime, u to je vrijeme Herb Reed, zaljubljenik u ribolov pastrvskog grgeča, došao na ideju o konstruiranju potpuno drugačijeg umjetnog mamca od do tada uobičajeno korištenih u lovu na spomenutu vrstu. Promatrajući prehrambene navike basseva, Reed je zaključio da oni napadaju samo najslabije jedinke unutar jata ribica kojima se hrane - one koje su ili ozlijeđene ili zbog nekog drugog razloga nisu u stanju upotrijebiti svu svoju snagu kako bi pobjegle predatoru. Taj se zaključak savršeno uklopio u Darwinovu teoriju preživljavanja najjačih u prirodi i tako je nastao Slug-Go, silikonski štapić (Soft Stickbait) kojemu je osnovna karakteristika ta da sam po sebi nema gotovo nikakvu akciju, već je ribolovac pokretima štapa određuje. Na taj je način stvoren mamac kojim je bilo moguće vjerodostojno oponašati upravo onu ozlijeđenu ribicu, lak plijen za bassa, jer se tehnikom puštanja Sluga da lagano tone i povremenog trzanja dobila akcija identična ponašanju takve ozlijeđene, dezorijentirane ribice, njegov duguljasti "minnow" oblik samo mu je povećao lovnost. Uskoro su sve potencijale Sluga prepoznali ljudi iz firme Lunker City te je pod Reedovim nadgledanjem započela serijska proizvodnja. Kada su 1987. Reed i njegov ribički kolega Phil Hunt prvi puta, zahvaljujući Slugu, osvojili jedno natjecanje u lovu na basseve, bilo je samo pitanje vremena kada će ta varalica doživjeti punu ekspanziju. I doista, uskoro je Slug-Go postao najprodavaniji umjetni mamac za bassa u Americi i legenda je rođena.

Načini vođenja
 
Svi oni koji love Slugom znaju o kakvoj se varalici radi i da ona lovi u svim slojevima vode, od površine do dna. Kada su bassevi izuzetno raspoloženi, dovoljno je samo zabaciti mamac i pustiti ga da tone bez ikakvih pokreta štapom i on će ga pokupiti, ako ne već na samoj površini, onda u propadanju ili čak kada nepomično leži na dnu. Kada bassevi nisu posebno aktivni, trzajima štapa možemo mamcu dati nervoznu, izazovnu akciju koja će i nezainteresiranog bassa isprovocirati na napad. Herb Reed osobno preporučuje tehniku koja se sastoji od 5 do 10 sekundi čekanja nakon svakih 4 - 5 trzaja štapom, ali pritom dodaje da je rukovanje Slugom potpuno prepušteno mašti ribolovca. Ako lovimo na površini, tada jasno vidimo što se događa s mamcem i kada treba kontrirati ukoliko ga bass primi, a ukoliko lovimo u dubljim slojevima vode gdje ne vidimo mamac, indikator ugriza nam je najlon ili upredenica koja se u tom slučaju zateže kako riba odlazi s mamcem u ustima. Zbog toga je poželjno, kada lovimo na neviđeno, u pauzama nakon trzanja otvoriti preklopnik role i kada vidimo da se upredenica ubrzano odmotava sa špule, pričekamo par sekundi, preklopimo rolu i damo kontru. Visok postotak soli ugrađene u silikon od kojeg je Slug načinjen omogućuje nam da pričekamo s kontrom jer bass zbog specifičnog okusa mamca teže uočava prevaru. Valja još napomenuti da se Slug-Go trenutno proizvodi u 7 veličina (3, 4, 4 1/2, 6, 7 1/2, 9 i 12 incha) i u više od 50 dekora od kojih je u našim prodavaonicama najzastupljeniji Red Shad .


Fin-S Fish

 
Ako neki mamac može bolje oponašati plijen od Slug-Goa, onda je to Fin-S Fish, moto je u kojeg se kunu u Lunker Cityu. Fin-S Fish nastala je otprilike u isto vrijeme kada i Slug-Go tako da su u nju ugrađene sve karakteristike Sluga, a korak dalje otišlo se u dodavanju realistične repne peraje varalici. Zahvaljujući takvoj silueti, Fin-S Fish još vjerodostojnije oponaša ribicu namijenjenu proždrljivim ustima bassa. Tehnike lova s ovom varalicom uglavnom su identične onima sa Slug-Go, a proizvodi se u 6 veličina ( 2 1/2, 4, 5, 5 3/4, 7 i 10 incha) i također u velikom broju dekora.

Montaže
 

Iako u ribolovu bassa postoje razne vrste otežanja i montaža silikonskih varalica, najjednostavniji i, na ovim prostorima, najuobičajeniji oblik ribolova ovim varalicama je montaža s klasičnom neotežanom worm udicom (Standard Offset). Da bi se postigao optimalan balans varalice i udice, stručnjaci iz Lunker Citya preporučuju odnos veličine silikonca i udice kakav možete vidjeti u tablici (donja slika). Zbog toga što Lunker City proizvodi i udice, a neke veličine nema u svom asortimanu, za pojedine modele silikonaca izostavljena je odgovarajuća veličina udice (n/a), ali u usporedbi s ostalim odnosima između silikonca i udice možete zaključiti koja je veličina optimalna za taj model. Tko ne zna ==> 1 inch = 2,54 cm.

 

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA