CROATIA BASS LEAGUE

Since 2009.

Naslovnica OBNOVI ZNANJE O BASSU

RASPORED KOLA

1.kolo 07.04.2018. rukavac Crkveni Bok

2.kolo 08.04.2018. rukavac Crkveni Bok

3.kolo 16.06.2018. rukavac Crkveni Bok

4.kolo 17.06.2018. rukavac Crkveni Bok

5.kolo 15.09.2018. rukavac Crkveni Bok

6.kolo 16.09.2018. rukavac Crkveni Bok

TRANSLATIONS

TRAŽILICA

banner2018


TEXAS RIG

Kao što i samo ime kaže, ova montaža je nastala u "usamljenoj zvijezdi", dakle američkoj saveznoj državi Texas. Texas ima dosta rijeka koje prolaze kroz kanjone i ti kanjoni su jednostavno pregrađeni, pa se na vrlo jednostavan i jeftin način došlo do ogromnih akumulacija za potrebe hidroelektrana. Dakle, vode su duboke, dno je tvrdo sa dosta rijetkom vegetacijom i ribe su stisnute oko gomila kamenja i kamenih ploča. Voda je normalno mutnjikava, jako često i crvenkasta zbog boksita i pijeska, a glavna hrana bassevima su rakovi. Svi bi mi rekli da je to idealan teren za bass jigove, što velike akumulacije poput Lake Fork Toledo Bend i jesu, no bassevi vole wormove i potrebno im je ponekad dati nekaj i za promjenu od rakova. Tako je nastala Texas montaža koja je ustvari otežana varijanta neotežane montaže.
Jednostavno prije negoli svežemo worm udicu na osnovnu nit, na tu istu osnovnu nit dodamo otežanje u obliku metka tako da zašiljeni dio gleda prema vrhu štapa. Oblik je taj jednostavno zbog smanjene zakvačivosti, a i kaj bi drugo ludi Teksašani koji su opsjednuti oružjem i koristili kao otežanje? Naravno da mi možemo koristiti i druge oblike, mada se oblik metka ipak pokazao kao najbolje rješenje! Dakle, ovo je precizna tehnika i koristi se kod ribolova na strogim lokacijama, dakle nije tehnika za pretraživanje gdje ribe grizu, već se zabacuje što bliže prepreci u kojoj očekujemo ribu. Za mjesta kao što su kamene nakupine na dnu ili mjesta bez trave, otežanje ne fiksiramo ničime. Prilikom zabaca puštamo varalicu da tone na napetoj struni, tako da i otežanje i varalica istovremeno dođu do dna. Ako zabacimo i pustimo da mamac tone na potpuno labavoj struni, dogodit će se slijedeće: olovno otežanje koje je teže i ima manji otpor od recimo Berlkleyvog 10-inch Power Worma, puno će prije potonuti do dna od varalice tako da ćemo imati dosta praznog hoda dok potopimo silikonca na recimo 3 metra dubine gdje je olovo. Naravno da će se olovo u tom procesu pomicati po dnu prema nama tako da se može dogoditi da i profulamo mjesto gdje bi se trebala javiti
riba. No, ovaj sistem da olovo potone prije od mamca ima i svojih dobrih
strana ako sve uradi kako treba.
Jednostavno koristimo olovno otežanje dosta velike mase, recimo 14 grama i
plivajućeg worma, recimo Terminator Snap-Back Worm, zabacimo nešto iza prepreke te pustimo da olovo potone. Laganim trzajima, da ne pomičemo olovo previše sa dna, potapamo silikonca da izazovno leluja. Kada dođemo do olova, jednostavno lagano povučemo metar-dva prema sebi. Kada smo na željenom mjestu, opet otpustimo najlon jedno metar-metar i pol, da se varalica počne dizati prema površini kao marker u šaranskom ribolovu. Kada mislimo da je dosta izronila, opet kratkim trzajima s pauzama vučemo varku prema dnu. Obvezno gledajte strunu i na svaki sumnjivi pokret jako kontrirajte, jer je udica skrivena u tijelu!
Ako je na dnu dosta vegetacije ili želite "probiti" pojas trave da biste došli do dna, onda olovno otežanje moramo fiksirati na neki način. Najjednostavniji i najefikasniji je da u otvor na olovu kroz koji prolazi struna zacvikamo čačkalicu i na izlazu pretrgnemo. Kakve sad veze ima najomiljeniji zagorski desert sa kaubojima? Drvce koje se koristi za čačkalice je dovoljno mekano da ne oštećuje najlon i vrlo jednostavno se nabavi. Texas rig je idealan i za ribolov na samoj obali ili u žbunju. Mnogi ribolovci vole dodati i perlu između otežanja i varalice. Ona služi da bi se dobio dodatni zvuk, odbljesak i jednostavno dodatno samopouzdanje. Najidealnije su staklene perle u kombinaciji sa mesinganim otežanjem jer daju najbolji zvuk.

HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA